Jaana drömde om att arbeta som reseguide och valde en grundexamen inom turismbranschen

Vad fick dig att välja studier inom turismbranschen?

I högstadiet var min dröm att bli reseguide. Jag tänkte att en grundexamen i turism skulle vara ett bra sätt att nå min dröm.

Jag avlägger samtidigt en grundexamen och studentexamen. Jag tror att en dubbelexamen kommer att vara till nytta i framtiden.

Vad har varit det bästa med studierna?

Det bästa har varit inlärningsperioderna vid olika sorters arbetsplatser. Det har varit fint att får lära sig vad som sker bakom kulisserna inom hotellverksamheten.

Vad gillar du mest i receptionistarbetet?

Kundservicesituationer är aldrig likadana. Man får lösa flera sorters problemsituationer och varje dag är annorlunda. Det är fint att jag som receptionist får träffa människor från många olika kulturer.

Du har även varit i utbyte i Singapore. Hur var det?

Det var en av höjdpunkterna i mina studier. Utbytet hjälpte mig utveckla mitt språkkunnande och jag utvidgade mitt nätverk. Jag deltog i den lokala undervisningen. Det var väldigt annorlunda jämfört med Finland. I Singapore studerar man mycket juridik och våningsskötsel, medan vi i Finland fokuserar på vad som sker bakom receptionistdisken. I Singapore gör man även mycket övningar i skolan, medan övningarna huvudsakligen sker vid företag i Finland.

Under resans gång bekantade jag mig med en ny kultur, utvidgade mina språkkunskaper och skapade kontakter bland de andra unga studerande. Allting var större i Singapore. Det var intressant att se hur skolgången gick till i en stor stadsstat som Singapore.

Bekanta dig med den relevanta examen!