Klädbranschen är mera teknik än handarbete

Vad har du studerat?

Jag har utbildat mig till sömmerska vid Oulun seudun ammattiopisto. Före jag studerade textil- och modebranschen har jag gått ut gymnasiet och gjort ett år vid högskolan studerandes informations- och kommunikationsteknik.

Hur hamnade du inom branschen?

I grundskolan hade jag många planer på vad jag ville göra. I ett skede ville jag bli scenograf och jobba inom teatern. Jag sökte dock till gymnasiet vilket var ett bra val, eftersom det gav mig mera tid att fundera på vad jag vill göra med mitt liv. Efter gymnasiet sökte jag till yrkeshögskolan, men branschen var inte rätt för mig. Jag var intresserad av sömnad och handarbete. Jag funderade länge på valet mellan att bli artesan eller sömmerska, men till sist beslöt jag mig för textil- och modebranschen.

Vad har varit mest intressant i studierna?

Det finaste har varit att märka hur naturliga sakerna vi lärt oss varit och hur det känts som rätt bransch för mig. Jag kommer inte ihåg att det skulle ha varit tråkigt en enda gång. Min största passion är att rita ansikten och fundera på kläders struktur. Det är fortfarande magiskt hur ett tvådimensionellt stycke blir ett sittande och fungerande plagg.

Har det funnits överraskningar med studierna?

Jag var förvånad över hur teknisk branschen är. Jag hade trott att den skulle handla mera om handaskicklighet och kreativitet. Vi fokuserar mera på det tekniska i skapandet av kläderna, än kreativ design.

Hur ser dina framtidsplaner ut?

Jag skulle villa jobba vid ett eget företag som erbjuder planeringstjänster eller kläduppsättningar åt kunder. En annan dröm skulle vara att arbeta med en finsk modebrand. I framtiden tänker jag studera vidare vid yrkeshögskolan.

Bekanta dig med den relevanta examen!