Kombinationsfordonsförare Roope anser att självständigheten är det bästa

Vilken grundexamen har du genomfört och var?

Jag har genomfört en grundexamen i logistik vid Vantaan ammattiopisto Varia. I mina studier specialiserade jag mig i transportservice och blev en utexaminerad kombinationsfordonsförare. Under mitt sista studieår deltog jag i yrkes-FM Mästare och vann guld i logistikgrenen. Jag blev även belönad som Mästarnas Mästare som hela tävlingens bästa deltagare och representerade yrkesutbildningen vid olika evenemang under det följande året.

Du har nu övergått till arbetslivet. Hur har det varit?

Övergången till arbetslivet har gått riktigt smidigt. Jag jobbade mycket under studietiden så det var egentligen inget nytt. Enligt mig är det var och ens skyldighet att arbeta.

Jag grundade ett eget företag direkt efter att jag blev klar, men har nu sålt mina aktier och övergått till att arbeta som arbetstagare vid ett fraktbolag.

Att hålla igång ett eget företag var en lärorik upplevelse, och det är inte uteslutet att jag skulle ta den vägen än en gång. Just nu passar det dock min livssituation bättre att arbeta som arbetstagare. Det är friande när någon annan sköter schemaläggandet och jag kan koncentrera mig på att köra.

Hur ser en vanlig arbetsdag ut?

Min dag har många variabler och situationerna lever konstant. Schemat man har i kalendern uppdateras hela tiden och man kan aldrig vara säker på hur morgondagen kommer att se ut. Tidtabellerna hålls dock nästan alltid, det sköter min förman, som schemalägger alla chaufförers scheman.

Efter att ha kört till kunden så fyller jag först i fraktsedeln och därefter klär jag på mig skyddsutrustningen och går och anmäler mig i leveranscentralen. Före man plockar upp lasten måste man väga fordonet så man vet lasten exakta tyngd. Efter detta sköter produktionsanläggningens personal själva lastandet. När lastandet är gjort kör man än en gång på vågen och därefter kan man fortsätta resan.

När man är framme överlåter man lasten som fortsätter sin resa. Sedan ersätts den containern med en ny och dagen fortsätter.

Ibland kör jag upp till sex gånger samma rutt. Många gillar att köra längre rutter, exempelvis utomlands, men själv gillar jag att komma hem till kvällen.

Vad är det bästa med ditt jobb?

Trots att dagarna ibland blir långa och man sitter ensam i hytten, känner man sig aldrig ensam. Man får se bekanta när man är hos kunderna och ibland kan vi prata i timmar med kollegerna.

Enligt mig är det bästa med jobbet att det är självständigt. Dessutom har vi en bra grupp, vilket gör massor för stämningen. Trots att det finns mycket regler, får man göra saker på eget sätt. Arbetet är fritt och man får jobba i egen takt. Det gillar jag.

Bekanta dig med den relevanta examen!