Kosmetikrådgivare vägleder kunderna inom hår- och skönhetsbranschen

Vad har du studerat?

Jag blev klar kosmetolog år 2018 och efter det var jag intresserad av studierna i kosmetikrådgivning. Jag fortsatte mina studier och blev våren 2019 klar kosmetikrådgivare från Careeria. Jag deltog då även i Mästare-finalen och under mina förberedelser inför tävlingen avlade jag examensdelen arbete som kräver spetskompetens.

Vad hör till en kosmetikrådgivares arbete?

De har yrkeskunskap att kunna betjäna kunder samt sälja hår- och skönhetsprodukter och tjänster. En kosmetikrådgivare kan också vägleda och ge råd till kunden angående hud- och hårskötsel samt användningen av produkter.

Du har tävlat i yrkesskicklighetstävling, hur var det?

Jag är veteran när det gäller Mästare-tävlingen. Jag var med redan under mitt första studieår. Under mitt andra studieår kvalificerade jag till finalen och så gick det även i Mästare2019, som ägde rum i Joensuu.

Min tränare för Mästare2019 var Marika Lundahl, som är lärare inom skönhetsbranschen och har varit med i Mästare verksamheten länge. Marikas undervisningssätt passade mig bra. Hon kämpade mig, när jag tvekade om jag kunde klara av något. Jag lyckades ta för mig av hennes råd och förbättringsförslag.

Hur var uppgifterna i Mästare-tävlingen?

Semifinalerna och förberedelseuppgiften gick ut på att göra en reklam för en hudprodukt för män med ett specifikt bildbehandlingsprogram. De andra uppgifterna var färgning av ögonbryn och fransar, en snabb handbehandling samt en hudbehandling för män.

Finalen i Joensuu hade uppgifter från alla delar av skönhetsbranschen: ansikts-, fot-, hand-, och kroppsbehandlingar. Hårborttagning, sminkning och försäljning samt marknadsföring och företagsverksamhet. Under de senaste åren har det även hört en förberedelseuppgift till finalen. Förra året var det en video-CV. Att ha produktkunskap är en viktig del av kunnandet. Deltagaren måste kunna använda de produktserier som används i finalen.

Bekanta dig med den relevanta examen!