”Kundservice är bäst”

Vilken examen har du avlagt?

Jag avlade grundexamen i affärsverksamhet vid Vamia och blev merkonom våren 2021. Jag tog två examina, så jag studerade också gymnasieämnen för studentexamen. Jag arbetar redan och nästa år rycker jag in i armén.

Berätta lite om dina studier.

Jag är verkligen nöjd med studierna och kan rekommendera dem. I merkonomistudierna lär man sig lite allt möjligt som behövs i arbetslivet. Nästan alla borde gå utbildningen eftersom den också är till nytta i privatlivet. Nu vet jag till exempel hur det lönar sig att gå till väga i skatteärenden eller när man ansöker om billån. I studierna ingår också bokföring, vilket är till nytta om man blir företagare. Själv avlade jag extra examensdelar, till exempel en examensdel om försäljning. Jag deltog i programmet Ung Företagsamhet och Mästare-tävlingen. Tävlingserfarenhet är till nytta i arbetslivet. I Mästare-tävlingen fick jag silver i grenen för företagande 2019. År 2020 kom jag till final, men evenemanget ställdes in. År 2020 var jag med i finalen i tävlingen Våga vara företagsam med ett företag jag grundat tillsammans med en kompis inom ramen för Ung Företagsamhet, men även det inhiberades på grund av coronapandemin. Vårt företag Wasa Vehicle Center förmedlade motorgrejer.

Hur ser din arbetshistoria ut?

Vid sidan av studierna har jag arbetat vid Loukkomotors J&J Loukko Oy i över två år. Jag har fått göra alla möjliga slags arbeten som har hjälpt mig i studierna. Nu säljer jag maskiner hos Loukko.

Hurdana färdigheter behövs i arbetsuppgifterna i branschen?

I merkonomstudierna ingick utöver ekonomi också lite av allt, till exempel språkstudier. Det blev ett bra paket. Man klarar sig inte i arbetslivet utan finska, svenska och engelska. I skolan lärde jag mig också att använda de datorprogram som behövs i arbetet. Tack vare studierna kan jag som försäljare ge kunderna bättre betjäning till exempel i finansieringsfrågor. Det är trevligt när man också kan svara på frågor om bokföring, beskattning och annat som gäller företagande. En försäljare måste vara social, tjänstvillig, allmänbildad och intresserad av de produkter som säljs.

Vad är det bästa med ditt arbete?

Det bästa är att få betjäna kunder. Den bästa arbetsdagen är när man vet att man verkligen har gett kunderna bra betjäning. Då kan man märka att den där kunden blev nöjd. Jag sysslar med motocross och det är också ett stort plus att jag får arbeta med samma saker. Dessutom åker jag snöskoter vintertid och vattenskoter sommartid. I mitt garage finns nästan allt som hör till dessa hobbyer.

Hur ser dina framtidsplaner ut?

Jag tror att jag kommer att fortsätta arbeta några år. Sedan ser jag om jag fortsätter studera, kanske till tradenom, eller om jag blir företagare. Den ekonomiska sidan intresserar. Redan som 5-åring frågade jag alltid i butiken vad saker och ting kostar. Merkonomstudierna var ett enkelt och rätt val för mig.

Text: Päivi Savolainen

Bekanta dig med den relevanta examen!