Med en yrkesexamen kan man uppdatera sin kompetens

Hur valde du din bransch?

Jag ägnade mig en gång i tiden åt att fotografera samlardockor och sy kläder åt dem samt hålla på med cosplay. På det sättet blev jag intresserad av sömnad och bestämde mig för att gå in i branschen efter grundskolan.

Min mamma undervisade i hantverk i min grundskola och som barn var jag alltid avundsjuk på att jag inte själv kunde göra kläder för mjukdjur och dockor.

Jag har också alltid varit intresserad av mode och hantverk. Ända sedan jag var liten har jag tecknat, målat och pysslat, så att göra något med händerna och att skapa har alltid intresserat mig.

Jag älskar att tänka på olika klädkombinationer och hur olika färger passar ihop.

Har du varit nöjd med ditt val?

Jag vet att jag är i rätt bransch och jag är mycket nöjd med mitt val.

Innan jag började studera hade jag inte så många förväntningar på branschen. Jag visste bara att jag gillade sömnad och bestämde mig för att testa hur det skulle kännas att studera inom branschen.

Bild: Aino Juutilainen och läraren Minna Tammi

Det bästa med studierna har varit samarbetsprojekt med företag, olika mässor och tävlingsverksamhet. Alla nya projekt och mångsidiga arbeten är också de bästa.

Hur ser en typisk studiedag ut?

Min typiska skoldag börjar kring kl. 8–9 när jag går till skolan. Vanligtvis sätter jag först på olika apparater, såsom strykutrustning.

Därefter börjar jag arbeta med ett pågående arbete. Den kan handla om sömnad, användning av datorprogram eller att göra mönster. Under dagen läser jag också e-postmeddelanden och svarar på dem gällande eventuella aktuella samarbeten.

Eftersom jag studerar för en yrkesexamen är jag själv ansvarig för mina studietider och mitt arbete, så min dag avslutas när jag själv bestämmer det.

Vad har du lärt dig utöver de färdigheter som vanligtvis hör till ditt yrke?

Jag har lärt mig mycket om mig själv och hur jag kan utveckla mig själv. I början av mina studier var jag en mycket blyg liten flicka med ångest. Det har tidigare varit mycket svårt för mig att gå utanför de egna bekvämlighetszonerna. Jag har däremot märkt att det är det bästa sättet att uppleva saker och lära sig i livet.

Att delta i tävlingar har alltid gett mig en fantastisk känsla av frihet. Jag har lärt mig att uppskatta vad jag gör. Samtidigt har jag fått samla olika erfarenheter och lära mig kommunicera. Jag hoppas att alla får uppleva likadana saker i sina studier. Jag anser därför att tävlingsverksamheten är mycket viktig.

Jag har också lärt mig att samarbeta med andra branscher och olika människor.

På vilka arbetsplatser har du deltagit i inlärning i arbetet?

Jag har deltagit i inlärning i arbetet vid några syateljéer: vid Sisko’s Textiikki i Sysmä och Ateljee Ompelimo Angelie i Lahtis.

Jag har också fått göra mönster för företaget MariMari i Lahtis till vårens kollektion. Med utgångspunkt i Mari Nieminens planer designade jag fyra plagg: Aino Dancing-klänningen, Aino Chilling-tröjan och -kjolen samt Aino Working-overallen.

Bild: Mari Nieminen och Aino Juutilainen

MariMari var så imponerad av smidigheten i mitt arbete att de namngav hela kollektionen efter mig. Kollektionen började produceras i mars 2021 och blev klar för försäljning i april 2021 och fick genast ett bra mottagande av kunderna. MariMari var så nöjd med projektet att de även i fortsättningen vill samarbeta med studerandena vid Salpaus.

Bild: Aino Dancing Dress (MariMari)

Hur ser dina framtidsplaner ut?

Jag vet inte vart jag hamnar i framtiden, men jag vet att jag åtminstone vill arbeta så mångsidigt som möjligt i denna bransch. Jag är särskilt intresserad av möjligheten att använda digitala verktyg inom min bransch och jag är intresserad av att arbeta med dem.

Jag skulle alltså vilja studera användningen av datorprogram inom min bransch, och jag kom just med i Indie Program vid Browzwear. Där får jag öva på att använda 3D-program för virtuell provning.

Jag skulle också vilja se närmare på kostymer till filmer och musikvideor och göra koncept. Jag är också intresserad av teaterkläder och föreställningskläder.

Bilder: Aino Juutilainen ja MariMari

Bekanta dig med den relevanta examen!