Ninni trivs som lastbilschaufför

Ninni Rantamaas upptäckte redan i högstadiet sitt intresse för transportbranschen, när hon följde sin storebror som studerade inom branschen och sin morbror som körde långtradare i Europa. När det blev aktuellt att söka en egen studieplats sökte Rantamaa till Salpaus för att studera inom logistikbranschen.

– Jag gillade studier som innehöll mycket praktik. Det förekom också mycket arbetspraktik på arbetsplatser. Jag tycker att man lär sig genom att göra, beskriver Rantamaa.

Arbetet är varierande

Rantamaa arbetar som lastbilsförare vid Kuljetus Lakkapää och njuter av sina arbetsdagar. Hon transporterar varor med lastbil till företag och privatkunder.

– Jag tycker om att arbetet är varierande och att rutterna ändras varje dag.

Efter att ha utexaminerats som chaufför tog Rantamaa ett körkort för kombinationsfordon och körde ruttfärder runt om i Finland med påhängsvagn. För närvarande lämpar sig dock arbete i närheten av bostadsorten bättre för Rantamaa. Rantamaa trivs på Lakkapää, där hon först fick jobb som vikarie.

– Jag kom ursprungligen hit för att arbeta som vikarie i en vecka, men arbetet har dragit ut till tre och ett halvt år. Nu har jag redan ett fast arbete här, säger hon glatt.

Hon gillar den avslappnade stämningen på arbetsplatsen.

– Det är väldigt trevligt vid Lakkapää. Här tas alla väl emot, cheferna är trevliga och stämningen är avslappnad. Det är alltid trevligt att gå till jobbet, fortsätter Rantamaa.

Transportbranschen har mångsidiga arbetsmöjligheter

Rantamaa rekommenderar transport- och logistikbranschen för sådana som är intresserade av körning, långtradare och lastbilar samt självständigt arbete.

– Det finns mycket att välja på. Jag tror att var och en kan hitta ett meningsfullt jobb bara man är beredd på att arbetsskiften och arbetet ibland kan förändras snabbt. Nu har jag jobbat i branschen i åtta år och skulle inte byta till något annat. Jag gillar branschen mer än allt annat, beskriver Rantamaa.

– Jag uppmuntrar också kvinnor att ge sig in i branschen. Det finns redan väldigt många kvinnor i transportbranschen, säger Rantamaa.

Text: Kaisa Törmänen
Bild: Ninni Rantamaa