Nya erfarenheter från EuroSkills-tävlingen

Suvi deltog i yrkes-EM Euro Skills i Budapest september 2018. Hon fick ett Medallion for Excellece-hedersdiplom för en prestation över medelvärdet i restaurangservicegrenen.

Vilken sorts uppgifter gjorde man i er gren?

Restaurangservicegrenen består av tre alldeles olika moduler, som kräver olika sorters kundserviceförmågor. Fine Dining modulen bestod bland annat av att skära upp ankbröst, dekantera ett rödvin samt av att göra vackra servettvikningar.

Vad var dina förväntningar inför tävlingen?

Jag hade tränat väl inför tävlingen, men man måste alltid bara beredd på överraskningar. Min gren hade ungefär 20 deltagare, så det var en mycket hård kamp.

Bekantade du dig med de andra tävlande innan tävlingen?

Jag bekantade mig riktigt bra med tävlarna från Island och Sverige.

Vad var din styrka i tävlingen?

Mitt lugn och det att jag hade gjort mycket mentala övningar inför tävlingen.

Var det någon tävlingsdel som du kände att du var exceptionellt bra på?

Enligt mig är Fine Dining min styrka, eftersom man får servera med stil och ett visst lugn är en styrka.

Du har tidigare jobbat vid Maaemo, en restaurang med tre Michelinstjärnor i Oslo. Lärde du dig något där som du tror var till nytta vid tävlingen?

Det ökade mitt självförtroende att prata engelska vid själva tävlingsevenemanget. Ur ett tekniskt perspektiv skiljde det sig från den klassiska tävlingsstilen. Vissa nya saker plockade jag dock med mig till min egen repertoar.

Bekanta dig med den relevanta examen!