Rashids leende stelnar inte ens i kylan

Rashid Ismail, 25, hemma från Syrien, ordnar husky- och snöskotersafari i Lappland. För Rashid, som talar fem språk, är turismen en passion.

– Jag har två modersmål: arabiska och kurdiska. Dessutom talar jag flytande turkiska eftersom jag bodde i Turkiet i fyra år innan jag flyttade till Finland. När jag kom till Finland 2018 lärde jag mig också finska utöver engelska. Efter VALMA-utbildningen började jag fundera på vilken bransch jag skulle studera, och turism kändes som ett mycket naturligt val.

Rashid inledde studierna i turism vid JEDU i Kalajoki 2020 och utexaminerades som producent av resetjänster julen 2022.
– Jag tyckte mycket om studierna. Jag fick tillräckligt med kunskaper, särskilt om kundservice. Jag hade trevliga lärare som jag kommer att minnas med värme i hela mitt liv. Också mina studiekamrater var trevliga. Den största utmaningen var finskan, men även den använde jag aktivt, så nu har mina språkkunskaper blivit mycket bättre. Språket är ändå nyckeln till arbetslivet.

Rashids positiva attityd och motivation har också uppmärksammats: under det sista studieåret fick han ett stipendium för invandrare från föreningen Ammattiosaamisen kehittämisyhdistys AMKE ry.

Nu arbetar Rashid för en brittisk researrangör, Canterbury Travel. Han hade redan gjort en arbetspraktik inom ramen för studierna vid samma företag. Företaget tar brittiska turister till Lappland och ordnar förutom besök hos julgubben även många slags program i Ruka, Luosto och Suomu.

– Livet är fullt av överraskningar – det viktigaste är att försöka. Under studierna åkte jag ivrigt med på arbetsprojekt även med kort varsel. Nu gör jag allt möjligt, ordnar husky- och snöskotersafari samt renturer, agerar chaufför och alltiallo. Detta företags säsong är kort, under två månader, eftersom britterna är särskilt intresserade av julen. Jag söker för närvarande ett nytt jobb för vårsäsongen i Lappland.

Under studietiden sommarjobbade Rashid bland annat vid äventyrsgolfen i Kalajoki och på restaurang Kompassi. Dessutom avlade han en läroavtalsperiod vid Isokenkäisten Klubi. Han har märkt att han tycker särskilt mycket om kundservice.

– Leendet får inte försvinna ens för ett ögonblick i det här jobbet. Det viktigaste är att kunden får en trevlig upplevelse. Även om det ofta är bråttom och olika situationer kan vara stressande får det inte synas för kunderna.
– Jag drömmer om ett eget företag som ordnar skräddarsydda turistprogram för utlänningar i Finland, särskilt i Lappland, eller tvärtom för finländare någonstans i Medelhavet. Jag avlade en period av inlärning i arbetet i Spanien, vid en guideskola på Solkusten, så också Spanien är bekant för mig. Det är dock ännu inte dags för ett eget företag, nu vill jag ta till mig all slags kunskap, lära mig och få erfarenhet, berättar Rashid.

Bekanta dig med den relevanta examen!