Ronja blev en framställare av naturprodukter smidigt vid sidan av jobbet

Hur blev du intresserad av naturbranschen?

Att röra sig i naturen och att plocka bär, svampar och örter har länge varit en viktig hobby för mig, som jag ville göra till ett yrke. Jag sökte till att avlägga en grundexamen i natur och miljö, eftersom jag saknade tidigare utbildning inom branschen. Jag har tidigare verkat inom socialbranschen och samhällsvetenskaperna.

Naturproduktsbranschen erbjuder mångsidiga och intressanta möjligheter bland livsmedel, handarbete samt välmående- och turismtjänster. Mitt karriärbytesval baserade sig delvis på examens aktualitet och de mångsidiga möjligheterna att arbeta smidigt vid sidan av studierna.

Framställare av naturprodukter Ronja Kuokkanen

Har studierna motsvarat dina förväntningar?

Jag har varit väldigt nöjd med mitt val, eftersom studierna vid Kainuun ammattiopisto har varit flexibla för en vuxenstuderande att avlägga vid sidan om arbetet. Jag har kunnat bygga min egen studiehelhet enligt mina egna önskemål och intressen både de valfria delarna av examen och examensdelar från andra grund- eller yrkesexamina. Själv gjorde jag exempelvis en modul från yrkesexamen i natur för att få kompetens som uppsamlingsproduktrådgivare.

Dessutom har jag villat utnyttja mina tidigare artesanstudier och fokusera mig på handledning i hantverk och användning av naturprodukter i dekorationer och hantverk. Det bästa med studierna, utöver att vara i naturen, är att dela med sig tips och erfarenheter med andra studerande som är lika inspirerade av natur.

Hur ser en vanlig studiedag ut?

En vanlig studiedag kan bestå av distansstudier. Dagen kan innehålla exempelvis en teoriföreläsning på nätet och uppsamling av naturprodukter från naturen i enlighet med en själv upplagd uppsamlingskalender samt vidare behandling av dem. Inom de kommande dagarna rör vi oss i naturen i grupp och arbetar med naturprodukterna för vidare bearbetning i skolans produktutvecklingskök.

Tack vare studierna har jag lärt mig att fungera i en ny omgivning, som i en produktträdgård och i ett produktutvecklingskök.

Vid vilken sorts arbetsplatser har du genomfört din inlärning i arbetslivet?

Jag har avlagt en period vid skolans trädgård. Till praktiken hörde en valfri examensdel: Odling av naturproduktsväxter. Jag har även försökt avlägga uppvisningar via arbetslivssamarbete, exempelvis genom att samla vilda örter för ett företag som agerar inom naturproduktsbranschen.

Hur ser dina framtidsplaner ut?

Jag tänker arbeta som företagare inom naturproduktsbranschen. Jag har inriktat mig på att utnyttja naturprodukter som hantverksmateriel och jag producerar ekologiska Outa by Ronja textilier i biolyx-anda som är färgade med hjälp av naturväxter. Dessutom erbjuder jag handledning i användning av vilda färgväxter.

Bilder: Ronja Kuokkanen

Bekanta dig med den relevanta examen!