Saara blev intresserad av städning och studentkåren

Hur blev du intresserad av att studera till lokalvårdare?

Efter gymnasiet hade jag ingen noggrann plan. Jag ville inte dyka in i arbetslivet genast, utan sökte efter en utbildning som passar mig. Jag har alltid gillat att städa, och bestämde mig för att söka om man kunde studera städbranschen. Jag hittade en passande linje vid Åbo yrkesinstitut.

Hur har det varit att studera?

Städbranschens studier är mångsidiga och konkreta. Man får göra mycket själv och behöver inte sitta i skolbänken. Det finns massor att lära sig om städning, exempelvis våtrum, sanitetutrymmen och klassrum städas alla på olika sätt. Det finns flera olika sorters städmaskiner och vi lär os använda alla dem i skolan.

Har du genomfört inlärningsperioder?

Jag har varit på lärande på arbetsplatsen vid sex olika arbetsplatser. Jag har väldigt positiva erfarenheter från det. Man kan fördjupa sitt kunnande vid arbetsplatserna och lär sig konstant nya saker. Jag gillar att det finns många inlärningsperioder, så man kan bekanta sig med flera arbetsmiljöer. Min senaste inlärningsperiod genomförde jag i Holland, vilket var intressant eftersom de använder mycket mera vatten än vi i Finland.

Du har även grundat ett eget företag. Vad har det för nytta?

Som företagare kan jag tjäna pengar vid sidan av studierna. Att studera samtidig är enkelt, eftersom jag kan beställa mina arbetstimmar själv. Jag får konstant jobberbjudanden.

Hur ser dina framtidsplaner ut?

Jag tänkte försöka komma in och studera affärsverksamhet. Det skulle ge mig en bättre bas för entreprenörskap och jag kunde utveckla mitt företag.

Bekanta dig med den relevanta examen!