För några år sedan utexaminerades Jaakko Koivisto som lokalvårdare vid specialyrkesläroanstalten Luovis enhet i Tammerfors efter att ha avlagt grundexamen inom rengörings- och fastighetsservicebranschen. Jaakko var bekant med yrkesstudier från tidigare eftersom han hade gått utbildningen i miljövård vid yrkesinstitutet Ahlmanin ammattiopisto.

– Jag arbetade som städare vid Martinus Palvelut, där man rekommenderade mig att börja studera inom branschen. Jag är nöjd över att jag började studera. Jag har fått mycket kunskaper om till exempel arbetstekniker och rengöringsmedel och i synnerhet om hur man använder maskiner, berättar Jaakko.

Jaakko utförde studier på arbetsplatsen i restaurangen Ravintola Myllärit. Efter examen har han under högsäsonger arbetat i Myllärit och fått deltidsanställning som städare. Jaakko hjälper också med disken under rusningstider.

– Det gick bra att kombinera studier och arbete. Jag trivdes fint vid yrkesinstitutet, både på teorilektionerna och i inlärningen på arbetsplatsen. Atmosfären vid Luovi var bra och på rasterna fick vi till exempel spela och prata med kompisar. Vi hade också trevliga lärare, berättar Jaakko.

Jaakko rekommenderar rengörings- och fastighetsservicebranschen på grund av dess mångsidighet. Han trivs själv bra med sitt arbete.

Text: Johanna Pelto-Timperi
Bild: Jaakko Koivisto

Bekanta dig med den relevanta examen!