Vad fick dig att vilja studera till plåtslagare-svetsare?

Jag har alltid gjort olika sorters jobb vid vår gård, exempelvis mekat och reparerat traktorer och maskiner. I skolan var mitt favoritämne teknisk slöjd. För mig och mina vänner var det ingen överraskning att jag valde metallbranschen som en flicka. Jag funderade även på skogsbranschen och byggbranschen, men att svetsa är min grej, så det var ett enkelt val.

Vad har varit det bästa med studierna?

I salen får studerande verkligen jobba på riktigt. Att lära sig genom praktik är viktigt. Jag uppskattar även att man kan framskrida i egen takt. Det var bra att den första arbetsperioden var genast i början av studierna. Då fick man se hur jobbet är efter att man blivit klar.

Hur ser dina framtidsplaner ut?

Jag har fått jobberbjudanden från företag inom branschen, men jag vet inte om jag vill fortsätta studera och avlägga kompetensområdet för maskinmontör. Är man både plåtslagare-svetsare och maskinmontör har man ett brett kunnande och kan jobba med mångsidiga uppgifter. Å andra sidan har jag även funderat på högskolestudier, men tills vidare är allt öppet. Man kan lugnt fundera på framtiden, eftersom det alltid finns jobb inom branschen.

Vad har du för tips att ge niondeklassister som funderar på sina studieval?

Till niondeklassisterna säger jag att det lönar sig att vara envis om man vet vad man vill. Å andra sidan behöver det yrket man väljer på nian vara det slutliga. Det lönar sig att modigt prova sig fram och hitta sin egen grej. Jag hade ett bra betyg i slutet av nian, och lärarna rekommenderade att jag skulle gå gymnasiet. Jag höll fast vid vad jag ville och valde yrkesutbildningen.

Bekanta dig med den relevanta examen!