Klädbolaget Tihkunas grundare Elli och Anni hittade varandra vid Stadin ammattiopisto och nu snurrar vardagen kring det gemensamma bolaget och de fortsatta studierna. Båda har gett sig in på yrkesstudierna med en gymnasiebakgrund. Tanken om entreprenörskap fick sin början vid en Ung Företagsamhet kurs, där de grundade ett företag som siktade på att utnyttja återvinningsmaterial.

All ära åt återvinning

Alla Tihkunas produkter, jackor, kepsar och hårsnoddar är gjorda av återvunna material. Huvudmaterial är använda paraplyer som fås av Finlands hittegodstjänst. Som foder i jackorna används överskott av det inhemska företaget R-Collection.

– UF-entreprenörskapet gav en alldeles ny fiilis till avläggandet av grundexamen. Vid yrkesskolan fick vi studera fritt och förverkliga våra egna värderingar. Man lär sig genom konkret görande, säger Elli.

Högskolestudierna håller en upptagen

Elli studerar nu vid Aalto-universitets handelshögskola. Anni avlägger kurser vid öppna universitetet.

– Sömnadsarbetet vid Tihkuna har tappat prioritet i och med studierna, men pausen har varit en positiv sak. De bästa idéerna föds när man inte stressar över att tänka hela tiden, konstaterar Elli.

Entreprenörskap är dock ofta i tankarna under högskolestudierna. Det planeras att skaffa en underleverantör för sömnadsjobb och en ny kläduppsättning. Dessutom pratar de unga företagarna om Tihkuna och hållbar utveckling vid olika evenemang.

– Entreprenörskap är en bra motvikt för studierna, och ofta passar de bra ihop. Man får mera motivation till studierna av entreprenörskapet, funderar Anni.

Ansvarsfullhet intresserar

Etik, ekologi och mode har intresserat båda två ända sedan de var barn och under yrkesstudiernas gång växte intresset. I framtiden vill de unga företagarna kombinera vad de lärt sig vid handelshögskolan med deras kunskap om modebranschen och arbeta inom textilbranschen som sakkunniga inom hållbar utveckling.

– Efter yrkesskolan kan man bra söka till universitet eller yrkeshögskolan. Det blir allt lättare, vilket är toppen! Mängden sökande till högskoleutbildning med grundexamensbakgrund ökar säkert i framtiden, tror Anni.

– Jag hittade branschen jag ville studera vid ett universitet under mina yrkesstudier. Det är bra att minnas att man kan avlägga en grundexamen efter gymnasiet eller vice versa. Under yrkesstudiernas gång hittade jag min egna stil och synvinklar som jag har nytta av i de fortsatta studierna och i framtiden, sammanfattar Elli.

Bekanta dig med den relevanta examen!