Antti-Olavi Rytky visste redan när han gick i nian att han inte bara ville studera vid ett gymnasium eller en yrkesläroanstalt, utan att han ville kombinera dem och bli både student och elmontör. Valet av den egna studievägen var helt klart då yrkesinstitutet Lappia, Tunturi-Lapin osaamiskeskus i Muonio dessutom kunde erbjuda Ski College avsedd för skidåkare.

Antti-Olavi avlägger en grundexamen i el- och automationsbranschen och tänker bli elmontör. Samtidigt studerar han för studentexamen.

– Jag har planer på att söka till ingenjörsstudier, så detta var också i det avseendet ett bra val. Jag har också lagt märke till att elbranschen är lämplig för mig, jag har trivts på lektionerna och med de praktiska arbetena. Efter att jag utexaminerats kommer jag först att arbeta en tid och därefter söka mig till fortsatta studier. Jag har planerat det mesta av studierna själv, men jag har fått hjälp av lärare och grupphandledare. På hösten börjar studentskrivningarna. Då tänker jag plug-ga mer, så då jobbar jag inte.

Antti-Olavi tränar längdskidåkning på allvar, så avståndet på 500 kilometer från Haapajärvi till Muonio var inte ett problem. Ski College har träningar på tisdagar och torsdagar och på kvällarna har man dessutom handledda övningar. Han anser att det i Lappia finns bra lärare som har gett honom många råd och hjälp i hans lärande. Studierna är mångsidiga och intressanta.

Bekanta dig med den relevanta examen!