Världsmästaren Sofia Sundqvist har nytta av tävlingserfarenheten i arbetslivet

Sofia Sundqvist som utbildat sig till närvårdare vid Yrkesakademin i Österbotten arbetar inom hemvården. Sofia vann VM-guld vid WorldSkills Abu Dhabi 2017-yrkesskicklighetstävlingen. Erfarenheten är till nytta i arbetslivet.

Jag arbetar på Kronoby hemvård där vi sköter om äldre folk i deras hem. Exempelvis kan vi hjälpa med hygien, klädbyten, måltider och mediciner samt en hel del annat. Vi stöder och hjälper dem för att de ska kunna bo hemma så länge som möjligt.

Vi är mycket noga med aseptiken, det vill säga vi gör allt för att hindra att bakterier sprider sig genom bland annat verktyg. Vid hembesöken använder vi vid behov munskydd och handskar samt skyddskläder.

Jag trivs utmärkt med mitt jobb. Jag hade ursprungligen inte planerat att jobba inom hemvården men jobbet har varit en positiv överraskning. Tidigare förstod jag kanske inte hur givande det känns att kunna hjälpa andra människor på det sättet.

Jag deltog år 2017 i yrkes-VM för unga, WorldSkills. Att vara med i tävlingen var en fin upplevelse, trots att det var mycket krävande och tävlingsdagarna i Abu Dhabi var spännande. Tävlingen ägde rum i Abu Dhabi i Förenade Arabemiraten. Under de fyra tävlingsdagarna gjorde vi flera krävande närvårdaruppgifter.

Jag kan fortfarande dra nytta av erfarenheten i mitt arbete. Ibland kommer jag på mig själv att berätta eller instruera något för en klient och minns att det var något jag lärde mig när jag tränade inför WorldSkills. Det är roligt att kunna använda de kunskaperna i arbetet.

Jag har sökt till fortsatt utbildning, och om jag blir val så inleder jag studierna vid yrkeshögskolan för att bli hälsovårdare.

Bekanta dig med den relevanta examen!