Programledare och inflytare Veronica Verho uppnådde sitt drömyrke tack vare yrkesstudierna. Efter grundskolan funderade hon grundligt på vad hon ville göra i framtiden. Samtidigt började hon blogga på Youtube, och är nu en av Finlands främsta Youtubare.

– Jag drömde om en karriär som radioprogramledare, och att vara videobloggare kändes som min grej.

Studierna förde henne från Åbo yrkesinstitut till Keuda i Träskända.

– Studierna till medieassistent verkade vara första steget mot att uppnå min dröm.

Veronica njöt mest av de delar av studierna som bestod av videoeditering, kortfilmer samt ljudinspelningar. Vid Keuda sporrade de oss till att göra själv, att läsa studiematerialet och modigt be om hjälp.

– Jag minns att jag var lyckligast i hela världen när jag blev klar med något övningsprojekt. Jag var så stolt över min första nätsida, att jag skickade den till alla för att kolla in.

Till studierna hörde även mycket konkret kunskap, bland annat blev jag bekant med de olika program som vi använde. Utan grundkunskaperna skulle Veronica ha haft ett mycket svårare jobb att fortbilda sig självständigt.

– Man kan se på mina videon att jag studerat hur man använder editeringsprogram.

Veronica genomförde två praktikperioder vid radiostation YLEX och vid mediekonsultbyrån Troot Network.

– Vid YLEX fick jag göra min första radiodemo och följa med hur radioprogram görs. Det var en stor grej när jag ibland fick vara med i sändningen. Utan praktikplatserna tror jag att det skulle ha varit mycket svårare att få ett jobb inom branschen.

Vid yrkesskolan lärde sig Veronica även att arbeta i grupp, något hon behöver i sitt jobb.

– Jag hittade min stil att göra saker. Det har burit frukt sedan dess. Jag upplever att yrkesskolan var ett riktigt bra val för mig. Jag är stolt att jag gjort det.

Veronica har uppnått enormt med tanke på sin ålder. Arbetet vid NJR började ett par år sedan och hon valdes till årets radioprogramledare vid Radiogalan år 2019.

– Människor undrar över min ålder, trots att jag är ung har jag jobbat flera år.

Fortsatta studier är inte aktuella för Veronica för tillfället, eftersom hon får göra exakt vad hon drömt om. Hon rekommenderar en grundexamen i mediebranschen för dem som vill jobba inom branschen men inte vet exakt vad de vill göra.

– Studierna är breda och mångsidiga. Det viktigaste för att utvecklas till ett proffs är att tro på sig själv. Man måste tro på att man är bra på vad man gör – om inte direkt så någon dag i framtiden.

Bekanta dig med den relevanta examen!