”Vi ska bli väktare”

Examensbeteckning: Säkerhetsvakt
Examen: Grundexamen inom säkerhetsbranschen
Namn: Siru Kakko, Suvi Lukkarila ja Ronja Lahtinen
Läroanstalt: Ammattiopisto Lappia
Siru Kakko, Suvi Lukkarila och Ronja Lahtinen vill ge andra människor trygghet genom sitt framtida yrke. Trion avlägger grundexamen inom säkerhetsbranschen i Yrkesinstitutet Lappia med siktet inställt på att bli säkerhetsvakter.
Personer med grundexamen inom säkerhetsbranschen kan utöver vakthållning arbeta med många olika slags uppgifter, såsom säkerhet med anknytning till byggnader och övervakningssystem samt uppgifter med koppling till informationssäkerhet. Många privatdetektiver är säkerhetsvakter. Av dem som arbetar inom branschen är väktare som rör sig i köpcentrum och på industriområden de som är mest bekanta för oss. Också låssmeder och till exempel montörer av övervakningskameror kan vara utbildade säkerhetsvakter.
Siru, Ronja och Suvi är intresserade av att arbeta med ordningsövervakning, till exempel som väktare eller områdesväktare, som är jobb där man kommer i kontakt med människor. Patrullerande väktare cirkulerar mellan olika objekt till exempel med bil.

Trion studerar vid Lappias enhet i Torneå. Denna höst inleder de sitt tredje studieår.
Utmanande bransch
I nian planerade Suvi att börja i gymnasiet. Då hon följde med Ronja som ville bekanta sig med utbildningen inom säkerhetsbranschen, beslutade hon att avlägga två examina, det vill säga studera till säkerhetsvakt och samtidigt göra gymnasiestudier. Hon avslutade emellertid gymnasiestudierna under det första studieåret eftersom hon ville koncentrera sig på sin grundexamen.
Ronjas och Sirus intresse för ett arbete inom säkerhet berodde på att de också var intresserade av polisyrket. Efter en grundexamen inom säkerhetsbranschen kan man söka till polisyrkeshögskolan.
– Det som lockar mig med den här branschen är dess sociala karaktär, jag vill arbeta med människor. Utbildningen öppnar dörrarna för många olika jobb, funderar Suvi.
– Branschen är utmanande eftersom man ibland måste vara sträng i olika situationer. Jag har blivit starkare mentalt och också lärt mig att sätta hårt mot hårt, säger Ronja.
– Yrket känns ändå inte skrämmande. På lektionerna har vi gått igenom hotfulla situationer och kan agera om en sådan inträffar, berättar Siru.

Alla tre vill i sitt framtida arbete hjälpa människor i olika nödsituationer, till exempel om en människa har gått vilse i ett köpcentrum. De tycker att väktarnas och ordningsvakternas närvaro gör att människor känner sig tryggare.
Intressant undervisning
Under de två första studieåren har Siru, Suvi och Ronja utöver de gemensamma examensdelarna också studerat teman med koppling till yrket, till exempel företags- och informationssäkerhet, lagfrågor som berör branschen och hur man agerar i arbetslivet. Dessutom har de avlagt studier i brandsläckning, första hjälpen och ordningsövervakning, över vilka de har fått intyg och behörighetskort. Grundexamen inkluderar också teman som anknyter till strukturell säkerhet såsom skydd av fastigheter, säkerhet på gårdsområden samt lås och övervakningskamerors funktion. Ett yrkesprov vi avlagt har varit att göra upp en räddningsplan.
– Coronaepidemin har gjort det svårare att avlägga yrkesprov och en del yrkesprov har vi avlagt på nätet. Jag siktar på att börja arbeta i branschen i höst och att göra det sista yrkesprovet på arbetsplatsen, berättar Ronja.
Siru, Suvi och Ronja har avlagt ett yrkesprov med hjälp av TikTok-videor.
– Vi hr gjort TikTok-videor där vi har berättat om studierna och Lappia. En del videor har varit undervisningsvideor kring studierna, berättar Suvi.
– Våra lärare är proffs inom branschen och det har varit intressant att lyssna då de berättat om olika situationer de råkat ut för i sitt arbete. Vi ha lärt oss mycket av dem, konstaterar Siru.
Suvi och Ronja berättar att de på lektionerna på riktigt har lärt sig olika saker och förstått varför de behöver kunskaperna i arbetet. Utöver de grundläggande färdigheter examen ger förväntar de sig att arbetsgivarna erbjuder mer utbildning vid behov.
Till armén och fortsatta studier
De anser att sammanhållningen vid Lappia är bra och att det är trevligt att studera vid läroanstalten. Under pauserna bir man bekant med andra studerande. På fritiden kan man till exempel spela fotboll i läroanstaltens idrottshall. Eftersom läroanstalten har ett internat ordnas det varje kväll verksamhet som också andra än de som bor på internatet får delta i. Siru, Ronja och Suvi bor i Kemi och Keminmaa, så de har kunnat bo hemma under studietiden.
Suvi tänker rycka in i armén efter att hon blivit färdig med studierna och efter det vill hon börja arbeta inom branschen. Hon är också intresserad av att söka till polisyrkeshögskolan eller studera till förstavårdare. Också Ronja tänker rycka in i armén och därefter börja arbeta, till exempel som förman inom säkerhetsbranschen. Hon är också intresserad av att arbeta inom Försvarsmakten. Sirus planer inbegriper armén och sedan arbetslivet. Hennes drömyrke i framtiden är polis.
– Om man får bra papper får man säkert jobb. Åtminstone här i sydvästra Lappland finns det hela tiden lediga jobb som väktare, konstaterar trion.
Text: Johanna Pelto-Timperi
Bilder: Petri Teppo