Hur började du studera just mediebranschen?

Under 2012–2015 studerade jag inom byggbranschen, men jag kände att det inte var min grej, och jag började heller aldrig arbeta inom branschen. På min fritid ägnar jag mig åt YouTube och har alltid varit mycket intresserad av media och videoproduktion. År 2019 beslutade jag att söka till mediebranschen, eftersom jag där bättre kan förverkliga mig själv. 

Jag har varit mycket nöjd med mitt val eftersom det äntligen känns som om jag får göra just det som jag är bra på.

Studierna har i stort sett varit sådana som jag förväntade mig, men jag har överraskats en aning över hur bred branschen är! Jag tänkte inte att denna examen skulle inbegripa så många olika kompetensområden.  

Hur ser en typisk studiedag ut och vilka färdigheter har du lärt dig? 

Dagarna är väldigt varierande och det känns som om varje dag ger mig något nytt. Vanligtvis går jag till skolan, lägger på datorn och väntar på lärarens anvisningar om dagens uppgifter. Ibland arbetar vi med editering i Photoshop och ibland går vi till studion för att fotografera. 

Jag gillar videoproduktion och det är alltid roligt att starta ett nytt projekt. Då får vi själva planera både manuskriptet och filmningsstilen och andra saker i anslutning till projektet. Under en period för inlärning i arbetet har jag till exempel filmat en reklamvideo för skridskoskola.

Min kompetens består numera av videoinspelning, fotografering, redigering, bildbehandling, grafisk design och marknadsföring i sociala medier.

Under studierna har jag dessutom lärt mig mycket nytt om grupparbete. Jag har arbetat i grupp också tidigare, men här känns det annorlunda eftersom arbetet är mycket mer kreativt än på andra håll. 

Hur ser dina framtidsplaner ut?

Jag skulle vilja fortsätta studera, men jag vill inte flytta från Vasa eftersom allt som är viktigt för mig för tillfället finns där och jag inte sådär bara kan lämna det. Jag kanske söker jobb inom branschen direkt. Jag är också intresserad av att i något skede starta ett företag, men det känns inte alls aktuellt för närvarande. 

Bekanta dig med den relevanta examen!