Ammattikorkeakouluopinnot tuntuivat luontevalta askeleelta Axxellin jälkeen

Raaseporin Axxellissa suoritettavan lähihoitajakoulutuksen valitseminen ysiluokan jälkeen oli Tenholassa asuvalle Matilda Tallrothille helppo päätös.

–  Äitini työskentelee hoitoalalla ja tiesin, että minäkin haluan ihmisläheiseen työhön, hän kertoo.

Alun perin suunnitelmana oli valmistumisen jälkeen joko aloittaa lähihoitajan työssä tai opiskella edelleen sairaanhoitajaksi.

– Kouluun tuli kuitenkin toimintaterapeutti kertomaan työstään, ja keksin tämän mahdollisuuden. Tunsin, että minäkin haluan toimintaterapeutiksi.

Luonteva askel

Ruotsinkielistä toimintaterapeuttikoulutusta tarjoaa ammattikorkeakoulu Arcada Helsingissä, ja siellä Matilda Tallroth opiskelee nyt toista vuotta.

Mitä toimintaterapeutti tekee?

– Työkenttä on melko laaja. Toimintaterapeutit työskentelevät sellaisten ihmisten kanssa, joilla on erilaisia toimintarajoitteita tai ongelmia. Yhdessä asiakkaiden kanssa etsitään vaihtoehtoisia ratkaisuja tai apuvälineitä, jotta he voivat tehdä sitä, mitä haluavat, ja näin saada itselleen haluamansa mielekkään arjen.

Opiskelu Arcadassa sujuu hyvin, ja myös itse valintaprosessi oli sujuva.

– Valintaprosessiin kuului osa, jossa vastasimme kysymyksiin lukemamme tekstin perusteella, henkilöhaastattelu ja ryhmätehtävä, jossa piti näyttää, miten osaa toimia yhdessä muiden kanssa, Matilda kertoo.

Hän ei kokenut Axxellista Arcadaan siirtymistä erityisen hankalaksi.

– Olin melko hyvin valmistautunut, ja asiaa on varmasti myös helpottanut se, ettei opintojen välillä kulunut paljon aikaa. Toki opiskelu ammattikorkeakoulussa vaatii hieman enemmän, mutta se tuntui kuitenkin luontevalta askeleelta.

Lähihoitajan tutkinnon hyödyt

Vaikka hänellä ei ollutkaan mahdollisuutta lukea opintoja hyväksi, Matilda katsoo hyötyvänsä lähihoitajan tutkinnosta nykyisissä opinnoissaan.

– Koen suureksi eduksi sen, että olen tottunut työskentelemään ihmisten kanssa, ja olen saanut siitä myös opettajiltani hyvää palautetta, hän sanoo.

Matildan valmistumisen jälkeen Axxell on aloittanut yhteistyön, joka sujuvoittaa siirtymistä niille, jotka haluavat jatkaa opintoja Novia-ammattikorkeakoulussa. Osana Axxellin tutkintoa voi suorittaa korkeakouluopintoja ja varmistaa itselleen opiskelupaikan.

– Kuulostaa hyvältä. Joillekin siirtyminen ammatillisesta koulutuksesta ammattikorkeakouluun voi varmasti olla hankalaa, ja jalan saaminen oven väliin helpottaa asioita hieman.

Enemmän mahdollisuuksia

Matilda itse arvosti Axxell-opintojensa aikana muun muassa eri ammattiryhmien edustajien vierailuja. Nämä kertoivat työstään ja opinnoistaan.

– Muuten olisin itse tuskin tiennyt mahdollisuudesta ryhtyä toimintaterapeutiksi, hän sanoo.

Toimintaterapia on myös sitä, mitä hän haluaa tehdä, kun hän valmistuu Arcadasta 3,5 vuoden opintojen jälkeen.

– Jos en löydä toimintaterapeutin töitä, voin turvautua lähihoitajan koulutukseeni, mistä olen iloinen. Pidän edelleen lähihoitajan ammatista ja teen joskus tuurauksia, vaikka halusinkin edetä opinnoissani.

Teksti ja kuva: Agneta Sjöblom

Tutustu tästä tarinaan liittyvään tutkintoon!