Sähkö on kiehtonut minua aina ja olen tehnyt ”asennuksia” pienestä pitäen. Yhdeksännellä luokalla päätin hakea ammattiopistoon opiskelemaan sähköasentajaksi. Hakijoita oli paljon, joten päädyinkin sitten automaatioasentajaopintojen puolelle. Automaatio-osaamisen avulla minulla on mahdollisuuksia erikoistua monille tekniikan aloille ja ammatteihin. Kahden ensimmäisen vuoden aikana olemme opiskelleet sähkö- ja automaatioasennusta, kolmantena vuotena opinnot painottuvat prosessitekniikkaan.

Opiskelen sähkö- ja automaatioalan perustutkinnon ohessa lukio-opintoja. Tarkoituksenani on valmistua kolmessa vuodessa automaatioasentajaksi ja ylioppilaaksi. Kahden tutkinnon opiskelusta on minulle hyötyä jatko-opinnoissa ja myös työllistymisessä. Opiskelu on vaatinut vapaa-ajankin aikatauluttamista, koska lukemista ja tehtävien tekemistä on myös iltaisin. Esimerkiksi pitkän matematiikan ja fysiikan opinnot vievät aikaa, mutta ovat tärkeitä oman ammattitaidon kannalta.

Olen edennyt opintopolulla opiskelun alussa tehdyn henkilökohtaisen osaamisen kehittämissuunnitelman (HOKS) mukaan. Pidän teoriapainotteisista tunneista ammattiopistossa ja lukiossa, mutta käytännön harjoittelu oppilaitoksessa tuo päiviin vaihtelua. Opiskelin ensimmäisen jaksoni työpaikalla yrityksessä, jossa opin paljon esimerkiksi varavoimalaitteista ja niiden käytöstä sekä huollosta. Myös sähköasennus tuli tutuksi. Odotan innolla seuraavaa yhdeksän viikon jaksoa työpaikalla. Käytännön osaamista olen saanut myös kesätyöpaikassani, jossa olin oppisopimuksella töissä.

Automaatio- ja prosessitekniikassa minua kiinnostaa kokonaisuuksien muodostuminen. Pienten anturien ja komponenttien asentamisella on isoja vaikutuksia koko tuotantoprosessin tai linjaston toimintaan. Näen tulevan työni esimerkiksi keikkatyönä, jossa käyn selvittämässä ongelmatilanteita tehtaissa, sairaaloissa tai muissa kiinteistöissä. Silloin saan käyttää päätäni vian selvittämisessä. Jokainen tapaus on erilainen. Koen, että saan ammatillisista opinnoista hyvää osaamispohjaa ratkaisujen tekemiseen.

Uskon työllistyväni hyvin, koska teollisuusautomaatio lisääntyy koko ajan. Myös kodit ovat yhä enemmän älykoteja, joissa esimerkiksi valot toimivat liiketunnistimella ja ovien sähkölukkoja voi ohjata puhelimella.

Automaatioalan opinnot avaavat minulle monia mahdollisuuksia ja ovia tulevaisuutta ajatellen. Perustutkinnon suorittamisen jälkeen aion mennä armeijaan ja sieltä sitten joko hetkeksi töihin tai jatkan heti opiskelua. Suunnitelmissani on sähkötekniikan diplomi-insinöörin tai audioinsinöörin eli ääni- ja tallennusalan insinöörin opinnot.

Ammattiopistoon kannattaa lähteä opiskelemaan, jos haluaa oppia asioita niin teoriassa kuin käytännössäkin. Itse olen tyytyväinen valintaani.

Tutustu tästä tarinaan liittyvään tutkintoon!