Innostuin tietotekniikasta yläkoulun tietotekniikkakurssilla. Ensin ajattelin lähteä vain lukioon, mutta sitten löysinkin tietoja ammattiopisto Axxellin datanomiopinnoista. Kiinnostuin ammatillisista opinnoista ja päätin tehdä kaksi tutkintoa samalla kertaa: ylioppilastutkinnon ja ammatillisen perustutkinnon.

Kahden tutkinnon opiskelu oli erittäin kiinnostavaa. Molempien opiskelu sujui hyvin, vaikka välillä aikatauluja piti sovitella yhteen. Nautin ammatillisten opintojen käytännöllisyydestä. Koulu jousti mahtavasti lukujärjestyshaasteiden kanssa. Pidin eniten ohjelmointikursseista ja mahdollisuudesta osallistua ammattitaidon SM-kilpailu Taitajaan. Ammatilliset opinnot tarjosivat hyvän käytännön pohjan. Ne opettivat minua ratkaisemaan erilaisia käytännön ongelmia, mikä on tärkeää IT-alalla. Osa opinnoista rakennettiin todellisiksi ”työprojekteiksi”, joilla pystyimme simuloimaan esimerkiksi asiakaskokouksia. Nämä valmistivat hienosti työelämään.

Tein ammatillisiin opintoihin kuuluvan työssäoppimisjaksoni JCO Digitalissa. Oli onnenpotku, että sain samasta yrityksestä työpaikan heti valmistuttuani. Työskentelen siellä edelleen nykyisten opintojeni ohella.

Ammatillisten opintojeni aikana sain opettajilta ja opinto-ohjaajilta vinkkejä jatko-opiskelumahdollisuuksista ja esimerkiksi Åbo Akademin kursseista, joille saattoi osallistua avoimen yliopiston kautta. Suoritin neljä Åbo Akademin kurssia ja sain niistä esimakua yliopisto-opinnoista. Kursseilla kiinnostuin yhä enemmän jatko-opinnoista korkeakoulussa ja uskon, että niistä oli paljon apua hakiessani perustutkinnon jälkeen Åbo Akademiin.

Nyt olen tietojenkäsittelytieteen toisen vuoden opiskelija Åbo Akademissa. Ensi vuonna valmistun kandiksi ja alan miettiä maisteriopintoja. Ammatilliset opinnot ovat tarjonneet hyvän perustan kaikille käytännöllisille harjoituksille ja kursseille, joita yliopistossa on ollut. Myös lukioopinnois-ta on ollut hyötyä yliopiston teoriapainotteisissa opinnoissa.

Minulla ei ole vielä varmoja tulevaisuuden suunnitelmia, mutta harkitsen oman yrityksen perustamista. Toisaalta Turussa on runsaasti IT-alan yrityksiä, jotka työllistävät mielellään tietotekniikkaosaajia. Saatan myös opintojen jälkeen jatkaa työskentelyä JCO Digitalissa.

Jos olet vähääkään kiinnostunut ohjelmoinnista tai tietotekniikasta, kannattaa ehdottomasti lähteä opiskelemaan tieto- ja viestintätekniikkaa tai suorittaa jokin muu ammatillinen perustutkinto.

Tutustu tästä tarinaan liittyvään tutkintoon!