Ammattitutkinnolla voi päivittää osaamista

Miten valitsit oman alasi?

Harrastin aikoinaan keräilynukkejen valokuvaamista ja niille vaatteiden ompelua sekä cosplayta. Sitä kautta kiinnostuin ompelusta ja päätin lähteä alalle peruskoulun jälkeen.

Äitini opetti käsitöitä peruskoulussani, ja olin lapsena aina kateellinen, etten itse osannut tehdä vaatteita pehmoeläimille ja nukeille.

Olen myös aina ollut kiinnostunut muodista ja käsitöistä. Ihan pienestä asti olen piirtänyt, maalannut ja askarrellut, joten käsillä tekeminen ja luominen on aina kiinnostanut minua.

Rakastan miettiä erilaisia asuyhdistelmiä ja miten eri värit sopivat yhteen.

Oletko ollut tyytyväinen valintaasi?

Tiedän olevani oikealla alalla ja olen hyvin tyytyväinen valintaani.

Ennen opiskelun aloittamista minulla ei ollut paljoa ennakko-odotuksia alasta. Tiesin vain, että pidin ompelusta ja päätin lähteä kokeilemaan miltä alan opiskelu tuntuisi.

Kuva: Aino Juutilinen ja opettaja Minna Tammi

Parasta opinnoissa on ollut yhteistyöprojektit yritysten kanssa, erilaiset messut sekä kilpailutoiminta. Kaikki uudet erilaiset projektit ja monipuoliset työt ovat myös parhaita.

Millainen on tyypillinen opiskelupäiväsi?

Tyypillinen koulupäiväni alkaa klo 8–9 aikaan, kun menen koululle. Yleensä laitan ensimmäisenä erilaisia laitteita, kuten silityslaitteita, päälle.

Sen jälkeen alan työstämään sen hetken keskeneräisiä töitä. Siihen voi kuulua ompelua, tietokone ohjelmien käyttöä tai kaavoittamista. Päivän varrella luen myös sähköposteja ja vastailen niihin mahdollisten ajankohtaisten yhteistyökuvioiden osalta.

Koska opiskelen ammattitutkintoa, olen itse vastuussa opiskeluajoistani ja töiden tekemisestä, joten päiväni päättyy sitten kun itse niin päätän.

Mitä muuta olet oppinut kuin varsinaisesti omaan ammattiisi liittyviä taitoja?

Olen oppinut paljon itsestäni ja miten kehittää itseäni. Olin opiskeluni alussa hyvin ujo ja ahdistunut pieni tyttö. Omien mukavuusalueiden ulkopuolelle meneminen on ollut hyvin vaikeaa minulle aikaisemmin. Olen kuitenkin huomannut, että se on paras tapa kokea ja oppia elämässä.

Kilpailuihin osallistumisesta olen saanut aina itselleni ihmeellisen vapaan tunteen. Olen oppinut arvostamaan enemmän sitä mitä teen. Samalla olen päässyt keräämään erilaisia kokemuksia ja opetellut kommunikointia. Toivon että kaikki saisivat kokea samanlaisia asioita opinnoissaan. Mielestäni kilpailutoiminta on sen takia hyvin tärkeää.

Olen myös oppinut, miten tehdä yhteistyötä muiden alojen ja erilaisten ihmisten kanssa.

Millaisissa työpaikoissa olet ollut työssäoppimassa?

Olen ollut työssäoppimassa muutamassa ompelimossa: Sisko’s Textiikkissä Sysmässä ja Ateljee Ompelimo Angeliessa Lahdessa.

Pääsin myös tekemään lahtelaiselle yritykselle MariMarille kevään mallistoon kaavoja. Suunnittelin Mari Niemisen suunnitelmien pohjalta neljän vaatteen kaavat, joita olivat Aino Dancing mekko, Aino Chilling pusero ja hame sekä Aino Working haalari.

Kuva: Mari Nieminen ja Aino Juutilainen

MariMarilla oltiin siinä määrin vaikuttuneita työni sujuvuudesta, että he nimesivät koko malliston minun mukaani. Mallisto meni tuotantoon maaliskuussa 2021 ja valmistui myyntiin huhtikuussa 2021, saaden asiakkailta heti hyvän vastaanoton. MariMarilla oltiin niin tyytyväisiä projektiin, että he haluavat tehdä myös jatkossa yhteistyötä Salpauksen opiskelijoiden kanssa.

Kuva: MariMarin Aino Dancing Dress

Millaiset ovat tulevaisuudensuunnitelmasi?

En vielä tiedä minne tulevaisuudessa suuntaan, mutta tiedän että tahdon ainakin tehdä mahdollisimman monipuolisesti töitä tällä alalla. Erityisesti minua kiinnostaa digitaalisten työkalujen mahdollisuuden alallani ja olen kiinnostunut työskentelemään niiden parissa.

Tahtoisin siis opiskella alani tietokoneohjelmistojen käyttöä, ja pääsinkin juuri Browzwearin Indie Programiin mukaan. Siellä pääsen harjoittelemaan virtuaaliseen sovitukseen tarkoitettua 3D-ohjelman käyttöä.

Tahtoisin myös nähdä, minkälaista on elokuvien ja musiikkivideoiden puvustus ja konseptien tekeminen. Myös teatteripuvustus ja esiintymisasut kiinnostavat minua.

Kuvat: Aino Juutilainen ja MariMari

Tutustu tästä tarinaan liittyvään tutkintoon!