”Asiakaspalvelu on parasta”

Minkä tutkinnon olet suorittanut?

Suoritin liiketoiminnan perustutkinnon Vamiassa ja valmistuin merkonomiksi keväällä 2021. Opiskelin kahta tutkintoa, joten opiskelin myös lukioaineita ylioppilastutkintoa varten. Olen jo töissä ja ensi vuonna menen armeijaan.

Kerro hieman opiskelustasi?

Olen tosi tyytyväinen opintoihin ja voin suositella niitä. Merkonomiopinnoissa oppii vähän kaikkea työelämässä tarvittavaa. Melkein jokaisen pitäisi käydä ne, sillä niistä on hyötyä myös yksityiselämässä. Nyt tiedän esimerkiksi, miten kannattaa toimia veroasioissa tai autolainaa hakiessa. Opinnoissa on myös kirjanpitoa, mistä on hyötyä, jos ryhtyy yrittäjäksi. Itse suoritin ylimääräisiä tutkinnon osia, kuten myynnin tutkinnon osan. Osallistuin Nuori Yrittäjyys -ohjelmaan ja Taitaja-kilpailuihin. Kilpailukokemuksesta on hyötyä työelämässä. Sain Taitajassa yrittäjyyslajissa hopeaa vuonna 2019. Vuonna 2020 pääsin finaaliin, mutta tapahtuma peruttiin. Vuonna 2020 olin mukana Uskalla yrittää -finaalissa kaverini kanssa perustetulla NY-yrityksellä, mutta sekin peruuntui koronan takia. Yrityksemme Wasa Vehicle Center välitti moottorivehkeitä.

Millainen työhistoria sinulla on?

Olen ollut opintojen ohessa yli kaksi vuotta töissä Loukkomotors J&J Loukko Oy:ssä. Olen saanut tehdä kaikenlaisia töitä, jotka ovat auttaneet opiskelussa. Nyt toimin Loukolla laitemyyjänä.

Millaisia taitoja alan työtehtävissä tarvitaan?

Merkonomiopinnoissa oli talouspuolen lisäksi vähän kaikkea, kuten kieliopintoja. Siitä tuli hyvä paketti. Työelämässä ei pärjää ilman suomea, ruotsia ja englantia. Koulussa opin käyttämään myös töissä tarvittavia tietokoneohjelmia. Opintojen ansiosta pystyn myyjänä palvelemaan asiakkaita paremmin esimerkiksi rahoituskysymyksissä. On kiva, kun tietää vastauksia myös kirjanpitoon, verotusasioihin ja muuhun yrityselämään liittyviin kysymyksiin. Myyntityössä tarvitaan sosiaalisuutta, palvelualttiutta, yleistietoutta ja kiinnostusta myytäviin tuotteisiin.

Mikä on parasta työssäsi?

Parasta on se, että saa palvella asiakkaita. Paras työpäivä on se, kun tietää, että on palvellut asiakkaita oikeasti hyvin. Silloin voi huomata, että siitä lähti nyt tyytyväinen asiakas. Harrastan motocrossia, ja sekin on iso plussa, että saan olla samojen asioiden kanssa tekemisissä myös töissä. Lisäksi harrastan talvisin kelkkailua ja kesäisin vesijettejä. Omasta autotallista löytyy melkein kaikki, mitä harrastukseen kuuluu.

Millaiset ovat tulevaisuudensuunnitelmasi?

Uskon jatkavani muutaman vuoden työelämässä. Sitten katson, jatkanko opiskelua, ehkä tradenomiksi, vai tuleeko minusta yrittäjä. Talousasiat kiinnostavat. Jo 5-vuotiaana kyselin aina kaupassa, että mitä tuo ja tuo maksaa. Merkonomin opinnot olivat minulle oikea valinta ja selvä juttu.

Teksti: Päivi Savolainen

Tutustu tästä tarinaan liittyvään tutkintoon!