Eija teki harrastuksestaan ammatin ja opiskeli aikuisena leipuri-kondiittoriksi

Minkälainen työhistoria sinulla oli ennen leipuri-kondiittorin opintoja?

Opiskelin nuorena agrologiksi. Hoidin karjaa ja viljelin maata mieheni kanssa kotitilalla. Perheessämme syötiin jo silloin hienoja syntymäpäiväkakkuja, joihin tein näyttäviä koristeita sokerimassasta. Uuden ammatin oppiminen tuli ajankohtaiseksi, kun tilalla luovuttiin karjasta.

Miten päädyit opiskelemaan leipuri-kondiittoriksi?

Kakkujen leipominen alkoi harrastuksena ja vei minut ensin bloggariksi. Etsin kerran tietoa kruunumaisen hääleivonnaisen, krokaanin, historiasta ja päädyin viestittelemään asiasta Sammon konditoriaopettajan kanssa. Kun oppilaitoksessa järjestettiin vuosia myöhemmin aiheesta kurssi, minua kysyttiin kurssille mukaan.

Miksi suoritit tutkinnon oppisopimuksena?

Olin miettinyt alan ammatillisia opintoja, mutta perustutkinnon tekeminen päiväopintoina olisi ollut vaikea järjestää. Sitten kuulin, että voisin suorittaa perustutkinnon oppisopimuksella. Perustin opiskelua varten oman yrityksen, Kuningaskakut Oy:n, jonka kautta suoritin perustutkinnon. Leipurikondiittorin perustutkinnon lisäksi olen suorittanut kondiittorikisällin ammattitutkinnon.

Mistä asioista työsi koostuu nykyään?

Oman leipomoalan yrityksen vetäminen maaseudulla on pienimuotoista, mutta minulle on muodostunut kanta-asiakaskunta. Teen tilauksesta erikoiskakkujen lisäksi koristeita, pipareita ja konvehteja.

Uusi ammatti on tuonut minulle myös opetustehtäviä. Olen pitänyt yhdessä entisen opettajani kanssa kakku-, suklaa- ja jälkiruokakursseja ja koulutuspäiviä Sammossa ja omia koulutuksia esimerkiksi kansalaisopistossa.

Mitä uuden ammatin opiskelu on antanut sinulle?

Ilman ammatillista koulutusta en olisi edennyt tähän tilanteeseen ja saanut kaikkia näitä mahdollisuuksia. On ollut hienoa huomata, kuinka opettaja ja koko oppilaitos voivat kannustaa opiskelijoita eteenpäin uralla. Oppilaitoksissa tehdään myös kiinteää yhteistyötä alueen yrittäjien, teollisuuden ja muiden toimijoiden kanssa.

Tutustu tästä tarinaan liittyvään tutkintoon!