Hacer tekee ihmiset iloiseksi leipomalla

Hacer Sevim rakastaa leipomista. Hän haluaa tehdä ihmiset iloiseksi leipomalla heille jotain hyvää, mieluusti turkkilaisia herkkuja. Tulevaisuuden haaveissa on oman kulttuurikahvilan perustaminen Varkauteen.

Hacer aloitti kokin opinnot Savon ammattiopiston Varkauden kampuksella lokakuussa vuonna 2020 ja valmistui joulukuussa 2022. Hän oli ennen Suomeen muuttoaan opiskellut Turkissa ompelijaksi ja tanssinopettajaksi, mutta jo tuolloin hän haaveili omasta kahvilasta.

– Olen pienestä asti halunnut ilahduttaa ihmisiä. Leipominen on itselleni luontevin tapa tehdä niin. Ruoka yhdistää eri kulttuureista tulevia ihmisiä ja syöminen on monille suuri nautinto. On ihanaa, että voin tehdä ihmisiä iloiseksi leipomalla heille jotain hyvää. Leipominen on itselleni omaa aikaa, jolloin kaikki muu unohtuu.

Kiitokseksi hyvin sujuneista opinnoista ja loistavasta asenteesta Hacer sai viimeisenä opiskeluvuotena Ammattiosaamisen kehittämisyhdistys AMKE ry:n maahanmuuttajan stipendin.

– Olen iloinen stipendistä. Tuntuu hyvältä, että mallikkaasti sujuneet opinnot ja NY-yrittäjyys on huomattu. Olen tehnyt niiden eteen kovasti töitä. Toivon, että stipendini voisi toimia rohkaisevana esimerkkinä myös muille maahanmuuttajaopiskelijoille.

– Pidin todella paljon opettajistani, sillä he olivat hyvin avuliaita ja auttoivat minua suomalaiseen kulttuuriin tutustumisessa. Opintojen aikana opin paljon alaan liittyvistä asioista, esimerkiksi erikoisruokavalioista.

Opintojen ohessa Hacer perusti helmikuussa 2021 Nuori yrittäjyys -yrityksen, Kulttuurikahvila NY (Instagram). Koulun avustuksella perustettu NY-yritys on vaivaton ja turvallinen tapa kokeilla yritystoimintaa ja oppia sen toimintaperiaatteita.

– Sain koulusta apua yrityksen perustamiseen, laskujen kirjoittamiseen ja asiakashankintaan. Ensin kehittelin erilaisia reseptejä kotona ja toin opettajille maistiaisia. He innostuivat leivonnaisistani kovasti ja rohkaisivat NY-yrityksen perustamisen.

Kesän 2021 Hacer teki oman yrityksen kautta töitä Musiikkikahvila Kukkakeitaassa, joka on kolmen sisaruksen omistama kesäkahvila Varkaudessa.

Nyt valmistuttuaan Hacer etsii parhaillaan töitä jostain varkautelaisesta kahvilasta. Hän auttaisi myös mielellään muita maahanmuuttajaopiskelijoita entisessä opinahjossaan.

– Unelmani on oman tunnelmallisen kulttuurikahvilan perustaminen joskus tulevaisuudessa. Ensin haluaisin kuitenkin tehdä muutaman vuoden töitä jossain kahvilassa. Parasta on, kun voin tutustuttaa suomalaisia turkkilaiseen ruokakulttuuriin ja toisinpäin.

Tutustu tästä tarinaan liittyvään tutkintoon!