Miksi päätit opiskella levyseppähitsaajaksi?

Olen tehnyt kotitilallamme aina kaikenlaisia töitä, esimerkiksi korjannut ja rassannut traktoreita ja koneita. Koulussa lempiaineeni oli tekninen työ. Minulle ja kavereilleni ei ollut mikään yllätys, että valitsin tyttönä metallialan. Mietin myös metsäalan ja rakennuspuolen perustutkintoja, mutta koska hitsaaminen on niin mukavaa, oli valinta ihan selvä.

Mikä opiskelussa on ollut parasta?

Työsalissa opiskelijat pääsevät oikeasti hommiin. Käytännön kautta oppiminen on tärkeää. Arvostan myös sitä, että opinnoissa saa edetä omassa tahdissa. Olikin hyvä, että ensimmäinen opiskelujakso työpaikalla oli heti opintojen alussa. Näin sai heti nähdä, millaisia töitä tulee valmistumisen jälkeen eteen.

Millaisia tulevaisuuden suunnitelmia sinulla on?

Olen saanut alan yrityksiltä jo työtarjouksia, mutta en tiedä, jatkanko sitä ennen opintoja vielä koneasentajan osaamisalan suorittamalla. Levyseppähitsaajan ja koneasentajan tutkintojen yhdistelmällä osaaminen on laajaa ja tulevat työtehtävät monipuolisia. Toisaalta olen miettinyt myös korkeakouluopintoja, mutta kaikki on toistaiseksi avoinna. Tulevaisuutta on rauhallista pohtia, koska tältä alalta löytyy aina töitä!

Millaisia vinkkejä antaisit opiskeluvalintaa pohtiville 9.-luokkalaisille?

Yseille annan ohjeen, että kannattaa pitää oma päänsä, jos tietää, mitä haluaa. Toisaalta ysillä valitun ammatin ei tarvitse olla se lopullinen. Kannattaa rohkeasti kokeilla ja etsiä omaa juttuaan. Minulla oli yhdeksännellä hyvä todistus, ja opettajat kannustivat lukioon. Pidin kuitenkin pääni ja valitsin ammatillisen koulutuksen. Toisaalta perustutkinnosta valmistumisen jälkeen voi tehdä mitä vain!

Tutustu tästä tarinaan liittyvään tutkintoon!