Kalastaja teki harrastuksesta ammatin

Miten kiinnostuit kalatalouden opinnoista ja millaista opiskelu on ollut?

Olen nuoresta asti viettänyt paljon aikaa merellä ja kalastuksen parissa. Kun kuulin, että Livialla on kyseinen koulutus, päätin kokeilla, josko opiskelun kautta löytäisin uusia haasteita elämään ja pääsisin työskentelemään luonnossa.

Opinnot ovat vastanneet odotuksiani ja olen ollut tyytyväinen valintaani. Tutkinnon monipuolisuus on yllättänyt positiivisesti. Parasta on ollut käytännön oppi ja luonnossa oleminen.

Meillä ei ole mitään tyypillistä koulupäivää, sillä jokainen päivä on erilainen. Joskus opiskelemme luokassa teoriaa ja joskus taas saamme käytännön oppia merellä. Välillä opettelemme viljelyhallissa rutiineja.

Olen myös oppinut muitakin kuin suoraan ammattiini liittyviä taitoja. Olemme tutustuneet trukkien ja traktoreiden moottorioppiin, hitsaamiseen, LVI-perusteisiin ja viljelyhallin automaatioon.

Millaisissa paikoissa olet ollut työssäoppimassa?

Kesällä pääsin mukaan Luonnonvarakeskuksen ponttoonirysästä vapautettujen lohien eloonjääntihankkeeseen. Lisäksi pääsen syksyllä mukaan hoitokalastuksen pariin Tuusulanjärvelle sekä ammattikalastajan avustajaksi Turkuun. Koronan takia ulkomaan harjoittelut eivät ole tällä hetkellä ajankohtaisia.

Millaiset ovat tulevaisuudensuunnitelmasi?

Tulevaisuudensuunnitelmani ovat vielä auki, mutta hyviä vaihtoehtoja on monia. Myös jatko-opiskelu on käynyt mielessä.

Kuvat: Johan Niskanen

Tutustu tästä tarinaan liittyvään tutkintoon!