”Kiinnostuin sähköalasta yläkoulussa”

Miten valitsit oman alasi?

Teimme yläkoulussa fysiikan tunneilla pieniä sähköjuttuja ja se vaikutti kiinnostavalta.

Millaista opiskelu on ollut?

Opiskelu on hyvin käytännönläheistä varsinkin näin toisena opiskeluvuonna, kun pari tuntia päivässä on teoria-aineita ja lopun aikaa teemme harjoitusasennuksia. Työssäoppimisjaksot ovat olleet parhaita.

Mitä muuta olet oppinut kuin omaan ammattiin liittyviä taitoja?

Olen nykyään paljon itsenäisempi kuin aikaisemmin. Olen oppinut myös tiimityötaitoja. Työ vaatii maltillisuutta. Eteen tulee välillä tilanteita, joissa voisi helposti mennä hermot, mutta niin ei saa käydä. Myös sorminäppäryydestä on hyötyä.

Mitä yllättävää opinnot ovat tuoneet tullessaan?

Minut valittiin Lieksan Zonta-tytöksi* sillä perusteella, että olin valinnut tytöille epätyypillisen koulutusalan eli teknologian. Olen myös Teknologiateollisuus ry:n nimittämä MyTech-lähettiläs, ja käyn puhumassa yläkoululaisille sähköalasta, siitä millaista opiskelu on ja mitä tulevaisuuden mahdollisuuksia opinnot avaavat.

*) Zonta International on maailmanlaajuinen palvelujärjestö, joka edistää sukupuolten tasa-arvoa ja ehkäisee naisiin ja tyttöihin kohdistuvaa väkivaltaa.

Millaisissa työpaikoissa olet ollut työssäoppimassa?

Ensimmäisenä vuonna en päässyt työssäoppimaan koronan takia, mutta nyt olen seitsemän viikkoa Lieksan Sähköllä. Teen Nurmeksessa matkailunähtävyys Bomban vanhimpien rakennusten korjausasennuksia. Ensin piti purkaa paljon, mutta nyt olen päässyt tekemään myös uusia sähköasennuksia. Purkuhommistakin oppii paljon ja ne kuuluvat tähän työhön. Olen oppinut lukemaan asennuspiirustuksia.

Millaiset ovat tulevaisuudensuunnitelmasi?

Ajattelin tehdä ensin pari vuotta töitä ja miettiä sen jälkeen miltä tuntuu. Mahdollisesti voisin jatkaa opintoja ammattikorkeakoulussa. Täällä Pohjois-Karjalassa meidän alallamme on hyvin töitä. Kaikista parhaiten viihtyisin varmasti keikkaluontoisessa työssä, jossa tehtävät vaihtuisivat päivittäin. Kävisin ihan mielelläni asentamassa ihmisten koteihin vaikka kodinkoneita.

Teksti: Pirkko Soininen
Kuva: Siiri Martikainen

Tutustu tästä tarinaan liittyvään tutkintoon!