Laborantilta vaaditaan tarkkuutta

Olen Miko Naukkarinen, 23-vuotias, kotoisin Alavieskasta ja nykyisin asun Kuopiossa. Valmistuin laborantiksi keväällä 2021 Raahen ammattiopistosta.

Miksi valitsit laboratorioalan?

Laboratorioala oli kiinnostanut minua jo yläasteella, silloin minulla ei kuitenkaan vielä ollut uskallusta lähteä opiskelemaan laborantiksi, koska luulin ettei minusta olisi tähän ammattiin huonon koulumenestykseni takia.

Laboratorioalassa moni asia vastasi kiinnostuksiani ja luonteenpiirteitäni. Olen siisti ja tarkka ja tykkään eri laitteilla ”värkkäämisestä”.

Mikä oli parasta opiskelussa?

Opiskelussa parasta oli synteesit, kun pääsi tekemään esimerkiksi aspiriinia ja tutkimaan tehdyn tuotteen puhtautta IR-spektrometrillä.

Missä olet työskennellyt valmistumisen jälkeen?

Aloitin työharjoittelun Kuopiossa FinVectorilla helmikuussa 2021, ja pääsin suoraan valmistumisen jälkeen töihin tänne. FinVectorilla valmistetaan geeniterapialääkettä virtsarakon syöpään.

FinVectorille haettiin uusia laborantteja tuotantoon, joten päätin laittaa hakemuksen, joka sisälsi CV:n ja vapaamuotoinen hakemustekstin, jossa kerroin haaveestani työskennellä ”viruslabrassa kunnon suojavarusteet päällä”.

Millaisia ammattitaitoja työssäsi vaaditaan?

Työssäni laboranttina vaaditaan tarkkuutta työohjeiden ja tuotantotapojen seuraamiseen sekä siisteyttä. Englannin kielen taidosta on myös paljon hyötyä.

Mikä on työssäsi parasta?

Nautin työssäni siitä, että pääsen käyttämään monenlaisia laitteita puhdastiloissa ja valmistamaan tuotetta, josta on apua ihmisille. Työtä on mukava tehdä osaavien ihmisten kanssa kaikkialta maailmasta.

Miksi kannattaa hakea opiskelemaan laboratorioalaa?

Laboratorioalaa kannattaa hakea opiskelemaan sen hyvin monenkirjavien työpaikkamahdollisuuksien takia. Tällaisia ovat esimerkiksi laadunvalvonta, lääkevalmistus, kaivoslaboratoriot, ympäristöanalyysit ja paperiteollisuus.

Kuvat: Miko Naukkarinen

Tutustu tästä tarinaan liittyvään tutkintoon!