Lentokoneasentaja toimii korjaus- ja huoltotehtävissä

Tutkintonimike: Lentokoneasentaja
Tutkinto: Lentokoneasennuksen perustutkinto
Osaamisala: Lentokoneasennuksen osaamisala
Nimi: Matias Korri
Oppilaitos: Savon ammattiopisto
Miksi päätit opiskella lentokoneasentajaksi?
Olin haaveillut jo pikkupojasta lähtien ilmailualasta ja halusin siitä jonain päivänä itselleni ammatin. Työ on haastavaa uusien lentokoneteknologioiden takia ja ikinä ei opi valmiiksi.
Millaista työ lentokoneiden parissa on?
Valmistumisen jälkeen pääsin töihin Patrialle. Työtehtäviini kuuluu lentokoneen eri järjestelmien tarkastukset ja huolto sekä vianetsintä-, korjaus- ja asennustyöt, jotka ovat lentokoneiden jatkuvan lentokelpoisuuden edellytyksenä.
Lentokoneasentajan on tunnettava lentokonetekniikka ja elektroniikka. Työssä tarvitaan myös hyvää fyysistä ja psyykkistä terveyttä. Ilmailun yleiskieli on englanti, joten vahvasta englannin kielen osaamisesta on hyötyä, koska kaikki lentokonemekaniikan käsikirjat ovat englanniksi.
Olet ollut mukana myös ammattitaitokilpailuissa. Millaista se on ollut?
Hain mukaan Suomen ammattitaitomaajoukkueeseen, koska halusin oppia ja saada uusia kokemuksia. Ammattitaitokilpailut ja kansainväliset verkostot ovat auttaneet myös urani luomisessa. Olen käynyt kilpailureissuilla muun muassa Englannissa ja Venäjällä, joista on tarttunut hihaan vankkaa kilpailukokemusta, kielitaitoa ja ammattiosaamista.
FAKTAA:
Valmiit lentokoneasentajat työllistyvät hyvin: arviolta 90 prosenttia valmistuneista on joko jatko-opinnoissa tai työelämässä joko alaansa vastaavassa työssä tai muilla mekaanisilla aloilla. Isoja työllistäjiä ovat Puolustusvoimat, Patria, Finnair ja rajavaltiolaitos.
Savon ammattiopisto sai vuonna 2008 Euroopan lentoturvaviraston (EASA) laatuvaatimusten mukaisen hyväksynnän koulutusohjelmille ja -organisaatiolle. Sillä oli ammattiin valmistuville suuri merkitys. Juuri tämä avasi koko Euroopan laajuiset työmarkkinat. Esimerkiksi Sveitsi on ollut kiinnostunut suomalaisen lentomekaanikkokoulutuksen saaneista.