Luonto-ohjaaja arvostaa luonnon monimuotoisuutta

Miten kiinnostuit juuri luontoalasta?

Koen että luonto ja luonnossa toimiminen on aina ollut osa minua ja halusin syventää luontotietouttani ja oppia lisää. Opiskelupaikka löytyikin läheltä kotikuntaani. Luonto-alan opintojen kautta, saan luontoon liittyviä toimintamalleja työvälineeksi myös liikuntaneuvojan työhöni. 

Millaista opiskelu on ollut ja onko se vastannut odotuksiasi?

Olen ollut tyytyväinen valintaani. Kainuun kaunis- ja monimuotoinen luontoympäristö on loistava paikka opiskella luonto-ohjaajaksi. Opiskelu on vastannut odotuksiani, joskin tarjolla olevien kiinnostavien tutkinnon osien vuoksi, omien opiskelurajojen asettaminen on välillä haastavaa.

Parasta opinnoissani on ollut henkilökohtainen opintosuunnitelma, joka mahdollistaa henkilökohtaisen etenemisen opinnoissa. Yhteisten tutkinnon osien kautta, olen päässyt kertaamaan teoria-aineita. Meillä on ollut mahdollisuus tutustua lajikokeilujen kautta uusiin ulkoaktiviteetteihin sekä eläimiin. Olen päässyt myös toteuttamaan eläinavusteista virkistyspalvelua asiakkaille ja tutustumaan luonnonmateriaalien käyttöä käsitöissä (risu, paju, kaisla ym.).

Opiskelijat ovat eri ammattitaustoilta, mikä tuo myös rikkautta yhteisiin opintoihin. Opiskelukavereiden kanssa on mukava vaihtaa kuulumisia ja he ”jelppivät” tarvittaessa.

Millainen on tyypillinen opiskelupäiväsi ja oletko suorittanut työssäoppimisjaksoja?

Lähijaksoilla opiskelua voi olla 7 h, 2-4 päivänä viikossa. Etäopiskelupäivät taas koostuvat teoria- ja luonnossa tapahtuvista opinnoista. Olen ollut työssäoppimisjaksolla Metsähanhenrengastus -projektissa ja alpakka tilalla. Näiden jaksojen kestoaika sovitaan paikkakohtaisesti, mutta yleensä ne kestävät 2-4 viikkoa ja työaika on tuolloin 6h päivässä.

Millaisia tulevaisuudensuunnitelmia sinulla on?

Omat suunnitelmani tulevaisuuden suhteen ovat vielä avoinna.

Kuvat: Tuulikki Kemppainen

Tutustu tästä tarinaan liittyvään tutkintoon!