”Meistä tulee vartijoita”

Siru Kakko, Suvi Lukkarila ja Ronja Lahtinen haluavat tuoda tulevassa ammatissaan turvaa muiden ihmisten elämään. Kolmikko suorittaa turvallisuusalan perustutkintoa Ammattiopisto Lappiassa tähtäimenään valmistua turvallisuusvalvojan ammattiin.

Turvallisuusalan perustutkinnon suorittanut voi hakeutua vartioinnin lisäksi monenlaisiin tehtäviin, kuten rakennuksiin liittyvään turvallisuuteen ja valvontajärjestelmiin sekä tietoturvallisuuteen liittyviin töihin. Monet yksityisetsivätkin ovat valmistuneet turvallisuusvalvojiksi. Kauppakeskuksissa ja teollisuusalueilla kiertelevät vartijat ovat tutuimpia alan ammattilaisia. Myös lukkosepät ja esimerkiksi valvontakameroiden asentajat saattavat olla turvallisuusvalvojia koulutukseltaan.

Sirua, Ronjaa ja Suvia kiinnostaa työllistyä turva-alan järjestyksen valvontaan, kuten vartijan ja piirivartijan työhön eli sellaiseen työhön, jossa ollaan ihmisten kanssa tekemisissä. Liikkuvat vartijat kiertävät kohteissa esimerkiksi autolla.

Kolmikko opiskelee Lappian Tornion yksikössä. Nyt syksyllä alkoi kolmas opiskeluvuosi.

Haastava ala

Suvi suunnitteli yhdeksännellä lukioon menemistä. Kun hän lähti Ronjan seuraksi tutustumaan turvallisuusalan koulutukseen, hän päättikin tehdä kaksi tutkintoa eli opiskella turvallisuusvalvojaksi ja opiskella samalla lukio-opintoja. Lukio-opinnot jäivät kuitenkin pois ensimmäisen opiskeluvuoden aikana, kun hän halusi keskittyä perustutkinnon suorittamiseen.

Ronjaa ja Sirua turvallisuuteen liittyvä työ kiinnosti, koska he olivat innostuneita myös poliisin ammatista. Turvallisuusalan perustutkinnon kautta voi hakeutua poliisiammattikorkeakouluun.

– Minua tässä alassa kiehtoo sen sosiaalisuus, koska haluan olla tekemisissä ihmisten kanssa. Tämä koulutus antaa mahdollisuuden työllistyä hyvin moniin töihin, Suvi miettii.

– Ala on haastava, koska välillä pitää olla tiukkana tilanteissa. Olen tullut henkisesti vahvemmaksi ja oppinut myös kovettamaan itseni, Ronja sanoo.

– Ei tämä ammatti kuitenkaan pelota. Olemme tunneilla käyneet läpi uhkaavia tilanteita ja osaamme toimia niissä, Siru sanoo.

Kaikki kolme haluavat tulevassa työssään auttaa ihmisiä erilaisissa hätätilanteissa, vaikka silloin, jos ihminen on eksyksissä kauppakeskuksessa. Heidän mielestään vartijoiden ja järjestyksenvalvojien läsnäolo lisää ihmisten turvallisuuden tunnetta.

Kiinnostavaa opetusta

Kahden ensimmäisen opiskeluvuoden aikana Siru, Suvi ja Ronja ovat opiskelleet yhteisten tutkinnon osien lisäksi ammattiin liittyviä teemoja, kuten yritys- ja tietoturvallisuutta, alaan kuuluvia lakiasioita ja työelämässä toimimista.

Lisäksi he ovat suorittaneet alkusammutukseen, ensiapuun ja järjestyksenvalvontaan liittyviä opintoja, joista he ovat saaneet todistukset ja alanmukaiset pätevyyskortit. Perustutkintoon liittyy myös rakenteelliseen turvallisuuteen liittyvät asiat eli kiinteistöjen suojaaminen, piha-alueiden turvallisuus sekä lukot ja valvontakameroiden toiminta. Yhden näytön aiheena on ollut pelastussuunnitelman tekeminen.

– Korona-aika on vaikeuttanut näyttöjen tekemistä ja osa näytöistä on tehty verkossa. Tarkoituksenani on päästä syksyllä alan töihin ja tehdä työpaikalla viimeinen näyttö, Ronja kertoo.

Siru, Suvi ja Ronja ovat tehneet yhden näytön TikTok-videoiden avulla.

– Olemme tehneet TikTok-videoita, joissa olemme kertoneet opinnoista ja Lappiasta. Osa videoista on ollut opiskeluun liittyviä opetusvideoita.

– Opettajamme ovat alan ammattilaisia, ja on ollut kiinnostavaa kuunnella, kun he ovat kertoneet, minkälaisiin tilanteisiin he ovat työssään joutuneet. Niistä on oppinut paljon, Siru toteaa.

Suvi ja Ronja jatkavat, että tunneilla on oikeasti oppinut asioita ja ymmärtänyt, mihin tietoja työssä tarvitaan. Tutkinnon antaman perusvalmiuden lisäksi he odottavat, että työnantajat kouluttavat lisää tarvittaessa.

Armeijaan ja jatko-opintoihin

Lappiassa on heidän mielestään hyvä yhteishenki ja oppilaitoksessa on mukava opiskella. Tauoilla tutustuu muiden perustutkintojen opiskelijoihin. Vapaa-aikana voi käydä pelaamassa oppilaitoksen liikuntahallissa vaikkapa jalkapalloa. Koska oppilaitoksessa on asuntola, järjestetään joka ilta toimintaa, johon saavat myös muut kuin asuntolassa asuvat osallistua. Siru, Ronja ja Suvi asuvat Kemissä ja Keminmaassa, joten he ovat voineet asua kotona opiskeluaikana.

Suvi aikoo lähteä valmistumisen jälkeen armeijaan ja sen jälkeen alan töihin. Häntä kiinnostaa myös poliisiammattikorkeakouluun hakeminen tai ensihoitajaksi opiskeleminen. Ronjakin aikoo suunnata armeijaan ja sieltä töihin ja esimerkiksi turvallisuusalan esimieheksi. Työpaikka puolustusvoimissa kiinnostaa myös. Sirun suunnitelmissa on armeija ja sitten työelämä. Hänen tulevaisuuden unelmanaan on poliisin ammatti.

– Jos saa hyvät paperit, niin varmasti saa töitä. Ainakin täällä Meri-Lapissa on vartijoiden työpaikkoja koko ajan avoinna, kolmikko toteaa.

Teksti: Johanna Pelto-Timperi
Kuvat: Petri Teppo

Tutustu tästä tarinaan liittyvään tutkintoon!