Metsäkoneenkuljettajalla on vapaa ja vastuullinen työ

Miten valitsit oman alasi?

En tiedä, mistä ajatus alun perin lähti. Olen kuitenkin asunut koko ikäni maalla, ehkä se vaikutti.

Millaista opiskelu on ollut?

Hyvin käytännönläheistä, mikä on ollut kivaa. Nyt toisena opiskeluvuonna teoriaa on ehkä kolmasosa ajasta ja lopun ajan olemme metsässä. Ensimmäisellä kerralla metsäkoneen ohjaksissa jännitti, mutta äkkiä asioita alkoi sisäistää. Osallistuin nyt Taitaja-kisoihin ja olen edennyt finaaliin saakka.

Millainen on tyypillinen opiskelupäiväsi?

Koulu alkaa kello 8.30. Yleensä lähdemme aamusta maastoon ja viivymme siellä kolmeen asti. Opettajat ovat mukana ja neuvovat meitä töissä, joita teemme pienryhmissä. Teoriapuolella olemme opiskelleet esimerkiksi C-ajokortin kokeeseen. C-ajokortilla saa ajaa henkilöauton lisäksi kuorma-autoa.

Mistä erityisesti tykkäät opiskeluissa?

Periaatteessa työ on todella vapaata, metsässä saa itse päättää mitä tekee ja miten. Sen mukana tulee toki myös vastuu. Ja onhan aurinkoisena päivänä paljon mukavampi olla ulkona kuin sisätiloissa. Tämä ammatti sopii tyypille, joka osaa toimia itsenäisesti, tykkää vastuusta ja viihtyy yksinään. Työ on aika mekaanista, joten samalla voi ajatella muita juttuja.

Millaisissa työpaikoissa olet ollut työssäoppimassa?

Ensimmäisen vuoden lopulla olin kuukauden raivaamassa metsää ja istuttamassa puita. Nyt toisen vuoden keväällä olen ollut muutaman kuukauden koulutussopimuksella Mettä-Kalle Oy:ssä ajamassa metsäkonetta. Olen siis päivätöissä palkattomasti, mutta opin valtavan paljon – teoriajuttuja olen tehnyt kouluun etänä nyt keväälläkin.

Millaiset ovat tulevaisuudensuunnitelmasi?

Valmistun noin vuoden päästä ja aikomus on suunnata töihin. Työllisyys on alallamme hyvä, mutta voi olla, että joudun lähtemään töiden perässä muualle Suomeen tai vaikka ulkomaille. Myöhemmin yrittäjyyskin voi olla vaihtoehto. Periaatteessa voisin ajatella joskus paljon myöhemmin myös jatko-opintoja esimerkiksi metsätalousinsinööriksi.

Teksti: Pirkko Soininen
Kuva: Juuso Jalava

Tutustu tästä tarinaan liittyvään tutkintoon!