Mittatilausompelija halusi syventää osaamistaan vaatturin opinnoilla

Miten kiinnostuit juuri tekstiili- ja muotialasta?

Vaatetusala on sellainen, joka on aina kiinnostanut minua. En kuitenkaan koskaan pärjännyt peruskoulussa käsitöissä, joten en uskaltanut lähteä opiskelemaan kyseistä alaa. Vasta kun tulin ns. ”tien päähän” tehdessäni kaupan alan töitä, päätin että nyt on korkea aika tehdä sitä mikä aidosti innostaa minua.

Olin ollut töissä useamman vuoden kaupan alalla asiakaspalvelijana ja olin aina kokenut, ettei minulla ollut liiketalouden opinnoista kertynyt mitään asiantuntijuutta tai ”kärkeä” mihin suuntaan urani. Päätin siis hankkia erityisosaamista alalta, joka minua silloin kovasti kiinnosti ja siksi hain opiskelemaan vaatetusalaa. Valmistuttuani mittatilausompelijaksi halusin syventää osaamistani myös koskemaan miesten vaatteita, joten päädyin täydentämään koulutustani myös vaatturin tutkinnon osalla.

Millaista opiskelu on ollut?

Olen yllättynyt siitä, miten monimutkainen ja tarkka prosessi on tehdä vaatteita, kun ottaa huomioon minkä hintaisia vaatteet ovat nykypäivänä kaupassa. Vaatturin opinnoissa olen pystynyt täydellisesti yhdistämään teoreettisen ja luovan puolen itsessäni. Kaavojen piirtäminen vaatii tarkkuutta ja hiukan laskupäätä, mutta ompelemisessa tarvitaan hyvää näppituntumaa.

Parasta antia on ollut oman NY-yrityksen (KAAVA Clothing Ny) perustaminen, jossa pääsee tekemään erilaisia asiakastöitä ja suunnittelemaan muun muassa omaa markkinointiaan.

Millainen on tyypillinen opiskelupäiväsi?

Koulupäiväni sisältävät usein parin tunnin verran teoriaa. Suurimmaksi osaksi päivä koostuu kuitenkin erilaisten harjoitustöiden ompelemisesta tai asiakastöistä. Opettaja auttaa ja ohjaa tarvittaessa, mutta työn kulkua voi rytmittää myös melko itsenäisesti ja eri tasoiset ompelijat voivat edetä omassa tahdissaan.

Opintojen edetessä on tullut paljon erilaisia asiakaskohtaamisia ja projekteja. Tärkein oppi on ollut oman työn aikataulutus sekä kommunikoinnin selkeys. Kummassakin joutuu ottamaan itse paljon vastuuta, esimerkiksi siinä, että ymmärtää oikeasti minkälaisen vaatteen asiakas haluaa.

Millaisissa paikoissa olet ollut työssäoppimassa?

Olen ollut työssäoppimassa vain paikallisissa ompelimoissa. Kaikki ovat olleet painotuksiltaan hiukan erilaisia. Toisissa on tehty mittatilauksesta paljon juhlamekkoja, toisissa puolestaan keskitytty enemmän korjaus- sekä kodintekstiilien ompelemiseen.

Millaiset ovat tulevaisuudensuunnitelmasi?

Ensisijaisesti etsin oman alani töitä eli haluaisin päästä joko ompelemaan tai vaatteiden pariin kaupan alalle. Suunnittelen ryhtyväni yrittäjäksi jossakin kohtaa, mutta todennäköisesti en vielä heti valmistuttuani. Se on kuitenkin sellainen uravaihtoehto, josta aktiivisesti haaveilen.

Kuvat: Juuli Haimakainen

Tutustu tästä tarinaan liittyvään tutkintoon!