Oppisopimuksella mediapalveluiden toteuttajaksi

Miten valitsit oman alasi?

Päädyin hakemaan yhteishaun kautta media-alalle, koska olen aina tykännyt piirtää ja ala kuulosti sellaiselta, missä pääsisin tekemään asioita, joista oikeasti pidän. Myös raksapuoli ja sähköasentajan työt kiinnostivat minua, koska tykkään tehdä käytännön töitä. Nämä alat olisivat olleet minulla yhteishaussa seuraavina vaihtoehtoina.

Isäni ehdotti, että voisin suorittaa media-alan opintoja oppisopimuksella hänen yrityksessään. Tulevaisuuden kannalta tämä kuulosti hyvältä vaihtoehdolta, sillä voisin jatkaa työskentelyä kyseisessä yrityksessä opintojen jälkeen ja jopa mahdollisesti vetää sen toimintaa jonain päivänä.

Millaista opiskelu on ollut?

Tämä työ on hyvin kausiluontoista ja olen huomannut, että jos töissä ei ole kiirettä, niin ehdin tekemään myös koulutehtäviä. Esimerkiksi matematiikan ja äidinkielen tehtävissä voin edetä omaan tahtiini.

Tiesin jo ennen opintojen aloitusta, että oppisopimusopiskelu vaatii oma-aloitteisuutta ja sitkeyttä. Silloin ollaan 6 tuntia päivästä ensin töissä ja sen jälkeen pitäisi vielä jaksaa tehdä koulutehtäviä. Onneksi olen voinut osallistua tunneille myös etänä, eikä minulla mene aikaa Kajaaniin siirtymisessä, sillä asun Paltamossa, josta on sinne matkaa noin 40 kilometriä.

Ensimmäisenä vuonna opiskelu tuntui rankemmalta kuin nyt toisena vuotena, koska kaikki oli uutta ja jouduin opettelemaan esimerkiksi tietokoneen käyttöä, mikä ei ollut minulle aikaisemmin tuttua. Minun täytyi myös opetella rytmittämään päivääni, vaikka teenkin tehtäviä omaan tahtiini.

Opinnoissa parasta on ollut se, että saan töissä aika vapaat kädet työn eri vaiheiden toteuttamisessa. Olen saanut esimeriksi piirtää karttoja omatoimisesti ilman, että minun tarvitsee kysellä koko ajan neuvoja pomoltani.

Millainen on tyypillinen opiskelupäiväsi?

Opiskelupäiväni vaihtelevat todella paljon. Yleensä juuri ennen hiihtokeskuksien sesonkiaikaa syksyllä on töissä aika kiireistä, koska asiakkaat pyytävät päivityksiä karttoihin. Tuolloin työpäivät alkavat kahdeksan-yhdeksän aikaan, jolloin katsotaan päivän tehtävät läpi. Sen jälkeen tehdään asiakkaan pyytämät muutokset ja pyydetään heiltä vielä palautetta niistä.

Työtä tehdään tuntityönä ja kun asiakas on hyväksynyt muutokset, lähetetään päivitetty työ asiakkaalle ja työ vielä laskutetaan. Työtä ei aina saa välttämättä valmiiksi yhdessä päivässä, mutta näin prosessi etenee pääpiirteittäin.

Oletko oppinut jotain muita taitoja kuin varsinaisesti alaasi liittyviä asioita?

Asiakkaille suoritettavan laskutuksen ansiosta olen oppinut hoitamaan myös talousasioita, vaikka ne eivät varsinaisesti oman alani opintoihin kuulukaan. Olen hoitanut myös paperiasioita ja asioinut tilitoimiston kanssa.

Olen oppinut myös käyttämään aikaa paremmin ja tehokkaammin hyödyksi. Välillä minulla tulee eteen sellaisia työvaiheita, joissa pitää odottaa, kuten ison tiedoston avautumisessa, joka saattaa kestää pitkäänkin. Tällöin voi pitää vaikka pienen jumppatauon, koska muuten päivän aikana tulisi istuttua monta tuntia paikoillaan. 

Huomaan myös, että olen saanut oppia monissa muissakin asioissa tietynlaista yrittäjähenkisyyttä, sillä en luovuta enää kovin helposti.

Millaiset ovat tulevaisuudensuunnitelmasi?

Kun valmistun, saan todennäköisesti työpaikan tästä yrityksestä, jossa opiskelen nyt oppisopimuksella. Jatkokoulutusta harkitsen myöhemmin tarpeen mukaan.

Tutustu tästä tarinaan liittyvään tutkintoon!