Oppisopimuskoulutus auttaa yrityksiä huuhtomaan kultahippuset esiin

Tutkintonimike: Talonrakentaja
Tutkinto: Rakennusalan perustutkinto
Osaamisala: Talonrakennuksen osaamisala
Nimi: Lucas Westerholm
Oppilaitos: Axxell
Tavallinen koulunkäynti ei kiinnostanut hankolaista Lucas Westerholmia. Sen sijaan hän opiskelee oppisopimuksella talonrakentajaksi paikallisessa rakennus- ja puusepänliike Nyströmissä.
– Tärkein syy oppisopimuksen valintaan oli se, että Hangosta on pitkä matka Axxelliin Karjaalle. Toinen syy on se, että haluan saada opinnot nopeammin valmiiksi ja päästä työelämään. Jos kaikki menee suunnitelman mukaan, suoritan nyt keväällä tutkinnon, mikä on aikaisemmin kuin jos olisin valinnut tavallisen tien, Lucas Westerholm sanoo.
Yhteiset aineet ja teoriatunnit hän suorittaa koulussa Karjaalla. Muuten oppimisesta tapahtuu työpaikalla noin 80 %.
Lääke työvoimapulaan
Nyströmillä on ymmärretty oppisopimuksen edut.
– Olemme kasvava yritys, jossa tarvitaan jatkuvasti koulutettua työvoimaa. Koska olemme erikoistuneet laatuun, opetamme työntekijämme mielellämme itse. Saamme siten toimintaamme sopivaa osaamista, kertoo yrityksen rakennuspuolesta vastaava Benjamin Fröberg.
Mitä toivotte opiskelijalta?
– Emme odota kokemusta, sen sijaan alaan on suhtauduttava intohimoisesti. Kaikki muu on opittavissa mutta motivaatio ei.
Yritykseltä vaaditaan aikaa ja resursseja opastamiseen sekä työehtosopimuksen mukaiseen palkanmaksuun.
– Oppisopimusopiskelu on sama asia kuin työsuhteessa oleminen. Opiskelijalla on samat oikeudet mutta myös samat velvollisuudet, ja samalla on hoidettava koulukin, sanoo Benjamin Fröberg.
Sopimukset laaditaan lukukaudeksi kerrallaan, ja kuten työsuhteissakin, oppisopimuksissa käytetään koeaikaa.
Monipuolinen työ
Lucas Westerholm, joka tulee suoraan yläasteelta ja on ollut Nyströmillä reilun vuoden ajan, kuuluu yrityksen nuorempiin oppisopimusopiskelijoihin.
– Monelle 16-vuotiaalle olisi varmasti suuri muutos nousta aamulla kello 6 ehtiäkseen töihin seitsemäksi. Lucaksen kanssa kaikki on kuitenkin sujunut hyvin. Hän on tarkka ja innostunut työstään. Suurin haaste alaikäisten työntekijöiden kanssa on se, etteivät he aja autoa, Benjamin Fröberg sanoo.
Tällä hetkellä Nyströmin henkilöstömäärä on 40–45 henkilöä, kun mukaan lasketaan pitkäaikaiset aliurakoitsijat. Rakennuspuolta täydentää puuseppäpuoli, joka valmistaa kalusteita, kuten erikoisikkunoita, ovia ja portaita. Näin yritys voi tarjota asiakkailleen erilaisia kokonaisratkaisuja.
Nyströmillä viettämänään aikana Lucas on ollut mukana kaikessa suurten vanhojen hankolaishuviloiden kunnostamisesta myrskypoijujen rakentamiseen satamassa.
Monipuoliset työt tarkoittavat sitä, että hän on voinut paitsi kerätä paljon kokemusta myös suorittaa kaikki ammattiosaamisen näytöt Nyströmillä. Hän on tyytyväinen.
– Opin mielestäni hyvin tällä tavalla. Saan tehdä enemmän ja ottaa enemmän vastuuta kuin koulua käydessä.
Sijoitus tulevaisuuteen
Nyströmillä ollaan sitä mieltä, että Lucas saa valmistuttuaan mielellään jatkaa yrityksessä. Hän on joka tapauksessa saanut hyvän ammatillisen perustan.
– Pidän oppisopimusta parhaana mahdollisuutena päästä työelämään ja varmistaa itselleen työpaikan. Kun Lucas valmistuu, hänellä on jo kaksivuotinen työkokemus, johon turvautua. Meidän osaltamme se tarkoittaa sitä, että häntä ei tarvitse opettaa, vaan voimme lähettää hänet heti omiin projekteihinsa. Se on suuri etu, sanoo Benjamin Fröberg, joka on myös itse aloittanut uransa oppisopimuksella ja opiskellut myöhemmin rakennusmestariksi – nyt hän on yrityksessä osakkaana.
Ammattitaitoisen työvoiman puute koskettaa monia yrityksiä, mutta oppisopimusvaihtoehtoon saatetaan silti suhtautua epäröiden. Lucas Westerholmin kohdalla tärppäsi ensimmäisessä yrityksessä, johon hän otti yhteyttä, mutta hän tietää kavereita, jotka eivät ole olleet yhtä onnekkaita oppisopimuspaikan löytämisessä. Pienemmissä yrityksissä kyse voi olla esimerkiksi siitä, että aika ei riitä ohjaukseen. Mutta jos resurssit ovat olemassa, Benjamin Fröberg pitää sitä vaihtoehtona, jota kannattaa kokeilla.
– Hyödyt ovat huomattavasti suuremmat kuin haitat. Kun yritys tarjoaa mahdollisuutta oppisopimukseen, se voi kompastua kultahippuihin, jotka muuten olisivat ehkä jääneet huomaamatta. Me pidämme oppisopimuksia sijoituksena tulevaisuuteen.
Teksti: Agneta Sjöblom