18-vuotias Elias Niemi tähtää pelialan ammattilaiseksi tieto- ja viestintätekniikan perustutkinnon kautta. Tuleva koodari uskoo työllistyvänsä hyvin joko pelialan töihin tai ohjelmoijaksi.

Eliakselle oli heti opintojen alkuvaiheessa selvää, että hän haluaa opiskella pelialaa ja suuntautua koodaukseen eikä pelien graafiseen suunnitteluun. Näin hän on erikoistunut opinnoissaan peliohjelmointiin sekä pelien suunnitteluun ja toteuttamiseen Business College Helsingissä.

– Olen itse pelannut paljon, joten ala kiinnosti. Pelkkä pelaaminen ei tee vielä pelisuunnittelijaksi, mutta innostuksesta ja kiinnostuksesta on hyötyä. Opiskelu vaatii työtä, Elias sanoo. Hän itse pelaa FPS- ja MOBA-pelejä.

Eliasta kiinnostaa pelialan ohjelmoinnissa prosessin kokonaisuus eli se, millaisia vaiheita tarvitaan pelin suunnittelussa ja toteutuksessa. Hänestä on mukavaa etsiä niin itsekseen kuin ryhmänkin kanssa ratkaisuja ongelmiin. Kokonaisuus syntyy yhdessä, eikä alalla ole soolopelaajia.

– Etäopiskelu sopii tälle alalle, ja olemme saaneet nyt korona-aikana hyvin prosesseja eteenpäin. Omat opintoni ovat edenneet suunniteltua nopeammin, ja aion valmistua kahdessa ja puolessa vuodessa. Opiskelu on ollut todella joustavaa. Olen saanut itse vaikuttaa moneen asiaan opiskelussa, Elias kertoo.

Koodauskielet tutuiksi

Eliaksen mielestä opinnoissa on ollut parasta koodauskielien, kuten JavaScriptin ja C#:n oppiminen sekä Unityyn tutustuminen. Opintoihin on kuulunut myös nettisivujen HTML-koodausta. Business Collegessa ohjelmointi aloitetaan perusteista, joten aikaisempaa osaamista ei tarvitse olla.

– Opiskelu on täyttänyt kaikki odotukseni. Opetus on nykyaikaista ja opettajat ovat hyvin alan kehityksessä mukana. Hienoa oli myös se, että saimme ilmaiseksi Adoben ohjelmistot käyttöön. Ei tarvitse olla rikas, kun koneenkin saa oppilaitoksesta, Elias mainostaa.

Elias on ollut työpaikalla oppimassa esimerkiksi IT-tukihenkilönä Järvenpään koulussa, jossa hän muun muassa huolsi laitteita ja opasti niiden käytössä.

Jatko-opinnot suunnitteilla

Eliaksen suunnitelmissa on perustutkinnon jälkeen jatkaa ammattikorkeakouluun ja valmistua ICT-insinööriksi. Hänellä on jo nyt korkeakoulun avoimia kursseja mukana perustutkinnossa.

– Tällä alalla työllistyy hyvin. Aloittelen ehkä ensin jossain pienessä yrityksessä ja hankin CV:hen kokemusta. Myöhemmin voin sitten päästä isoon kansainväliseen pelifirmaan töihin. Olisi myös hienoa saada kehittää omalla nimellä pelejä, vaikka ei varsinaista omaa yritystä olisikaan, Elias pohtii tulevaisuuden työtehtäviään.

Eliaksen mielestä ammatillinen koulutus antaa hyvän pohjan päästä eteenpäin. Hän itse mietti ensin lukioon menemistä, mutta ajatteli, että tehden oppii enemmän kuin kokeisiin lukemalla. Hän suositteleekin ammatilliseen koulutukseen hakemista varsinkin, jos jo tietää, mille alalle haluaa valmistua.

Teksti: Johanna Pelto-Timperi
Kuva: Elias Niemi

Tutustu tästä tarinaan liittyvään tutkintoon!