Kamerunilaissyntyiselle Mariane Magnelle sairaanhoitajan työ on ollut unelma-ammatti lapsesta lähtien. Kotimaassaan hän on kouluttautunut sairaanhoitajaksi, mutta Suomessa tutkinto ei ollut pätevä. Mariane on kuitenkin hankkinut Suomessa asumisensa aikana monipuolisesti hoiva-alan osaamista ja aloitti syksyllä lähihoitajakoulutuksen Espoon seudun koulutuskuntayhtymä Omniassa.

Marraskuussa Ammattiosaamisen kehittämisyhdistys AMKE ry palkitsi Marianen maahanmuuttajaopiskelijan stipendillä.

– Olen tosi kiitollinen stipendistä. Se oli ihana asia minulle ja perheelleni, Mariane kertoo.

Marianen opintopolku alkoi Omnian Osaamiskeskus OSKEssa, jossa hän suuntautui hoiva- ja kasvatusalan opintoihin, joihin kuului myös alakohtaista ammattisanaston opiskelua. Riittävä suomen kielen taito on onnistumisen edellytys lähihoitajaopinnoissa ja myös työharjoitteluissa. Mariane onkin edennyt hyvin kieliopinnoissan. Suomea hän on harjoitellut aktiivisesti myös vapaa-aikana olemalla mukana esimerkiksi kielikahvilatoiminnassa.

– Tavoitteeni on valmistua lähihoitajaksi. Olen aina halunnut hoitaa sairaita ja olinkin kotimaassani sairaanhoitaja. Haluan auttaa ihmisiä, jotka tarvitsevat apua. Suomessa on hyvä sairaanhoito. Nyt minulta menee kaksi ja puoli vuotta opiskelussa ja sitten olen toivottavasti lähihoitaja, Mariane kertoo ja uskoo myös työllistyvänsä hyvin, koska hoitajista on pulaa.

Marianen mielestä maahanmuuttajien kannattaa rohkeasti lähteä opiskelemaan haluamaansa alaa. Mahdollisuuksia on paljon. Kielen opiskeluun ja aktiiviseen kielen käyttöön kannattaa hänen mukaansa erityisesti panostaa.

– Aina voi kysyä, jos ei ymmärrä ja opettajilta saa tukea, hän sanoo.

Mariane on viihtynyt työharjoittelussa. Hän on ollut työssäoppimassa esimerkiksi päiväkodissa ja vanhusten hoivakodissa. Mariane pitää vanhusten kanssa työskentelystä ja työryhmässä työskentelystä. Mariane olisikin saanut hoivakodista oppisopimuskoulutuspaikan hoiva-avustajaksi, mutta lähihoitajaksi opiskelu tuntui tässä vaiheessa paremmalta vaihtoehdolta. Tammikuussa on taas vuorossa opiskeluun liittyvä työskentelyjakso hoivakodissa.

Tutustu tästä tarinaan liittyvään tutkintoon!