Rashidin hymy ei hyydy pakkasessakaan


Syyriasta kotoisin oleva Rashid Ismail, 25, järjestää Lapissa husky- ja moottorikelkkasafareita. Viittä kieltä puhuvalle Rashidille matkailuala on intohimo.
– Minulla on kaksi äidinkieltä: arabia ja kurdi. Lisäksi puhun sujuvasti turkkia, koska olen asunut maassa ennen Suomeen muuttoa neljä vuotta. Kun saavuin Suomeen vuonna 2018 opin vielä suomen kielen englannin lisäksi. Aloin VALMA-koulutuksen jälkeen miettiä, mitä alaa lähtisin opiskelemaan, tuntui matkailu hyvin luontevalta.

Rashid aloitti opinnot Kalajoen JEDUn matkailupuolella 2020 ja valmistui matkailupalvelujen tuottajaksi jouluna 2022.
– Pidin opiskelusta todella paljon. Sain riittävästi tietoa, erityisesti asiakaspalvelusta. Minulla oli mukavat opettajat, joita tulen muistelemaan lämmöllä koko elämäni. Myös opiskelukaverini olivat kivoja. Suurin haaste oli suomen kieli, mutta sitäkin käytin aktiivisesti, joten nyt kielitaitoni on kohentunut kovasti. Kieli on kuitenkin avain työelämään.

Rashidin positiivinen asenne ja motivaatio on myös huomioitu: hän sai viimeisenä opiskeluvuotena Ammattiosaamisen kehittämisyhdistys AMKE ry:n maahanmuuttajan stipendin.

Nyt Rashid työskentelee brittiläisen matkanjärjestäjän, Canterbury Travelin, palveluksessa. Hän teki samassa yrityksessä jo opintoihin kuuluvan työharjoittelunsa. Yritys tuo brittiläisiä matkailijoita Lappiin ja järjestää heille joulupukin vierailun lisäksi monenlaista ohjelmaa Rukalla, Luostolla ja Suomulla.

– Elämä on täynnä yllätyksiä – tärkeintä on yrittää. Lähdin opintojen aikana reippaasti mukaan työkeikoille lyhyelläkin varoitusajalla. Nyt teen kaikenlaista, järjestän husky- ja moottorikelkkasafareita sekä poroajeluita, toimin autokuskina ja jokapaikanhöylänä. Tämän yrityksen sesonki on lyhyt, alle kaksi kuukautta, koska brittejä kiinnostaa erityisesti joulun aika. Etsinkin parhaillaan uutta työtä kevätkaudeksi Lapista.

Rashid oli opiskeluaikana kesätöissä muun muassa Kalajoen seikkailugolfissa ja ravintola Kompassissa. Lisäksi hän oli oppisopimusjakson Isokenkäisten Klubilla. Selväksi on käynyt, että hän nauttii erityisesti asiakaspalvelusta.

– Hymy ei saa tässä työssä kadota hetkeksikään. Tärkeintä on, että asiakas saa miellyttävän elämyksen. Vaikka usein on kiire ja tilanteet saattavat olla stressaavia, se ei saa näkyä asiakkaille.

– Minulla on haaveissa oma yritys, joka järjestäisi räätälöityjä matkailuohjelmia ulkomaalaisille Suomessa, erityisesti Lapissa tai vastavuoroisesti suomalaisille jossain Välimerellä. Tein työssäoppimisjaksoni Espanjassa Aurinkorannikon matkaopaskoulussa, joten Espanjakin on tuttu paikka. Vielä ei kuitenkaan ole oman yrityksen aika, nyt haluan omaksua kaiken mahdollisen tiedon, oppia ja saada kokemusta, Rashid kertoo.

Tutustu tästä tarinaan liittyvään tutkintoon!