Sometyö vei kaupalliselle alalle

Pernilla Böckerman tunnetaan sosiaalisessa mediassa fitness-painotteisista Youtube- ja Instagram-kanavistaan. Hän valmistui merkonomiksi keväällä 2019.

Pernilla kertoo, että hänellä on alakoulusta lähtien ollut sellainen olo, ettei hän mene lukioon.

– Siihen oli montakin syytä, mutta suurin este oli lukihäiriöni. Koulu ei ole koskaan ollut minulle helppo paikka mennä, varsinkaan silloin, kun piti lukea ja kirjoittaa pitkiä tekstejä.

Pernilla toteaakin, että päätös lähteä ammatilliseen koulutukseen varmistui, kun hän aloitti tubettajana ja kiinnostui sen myötä kaupallisesta alasta. Pernillan tubettaminen muuttui nopeasti työksi jo 15-vuotiaana.

– Kun Youtube-kanavani suosio lähti räjähdysmäiseen nousuun, tulivat myös raha- ja bisnespuoli ajankohtaisiksi. Yhdeksännellä luokalla tein ison päätöksen, etten lähdekään opiskelemaan urheilua, mitä olin aina suunnitellut. Sen ehdin tehdä myöhemminkin. Halusin oppia ymmärtämään, mitä verot ja ALV tarkoittavat.

Työn ja koulun yhdistämistä

Ruotsinkielisessä Yrkesinstitut Prakticumissa Pernilla suoritti liiketoiminnan perustutkinnon ja valmistui merkonomiksi. Suuntautumisvaihtoehdoksi hän valitsi myynnin ja markkinoinnin.

– Tein opiskelutehtäviä sosiaaliseen mediaan liittyen. Pohdin sen olemusta nykyajassa ja sitä, millaista bisnestä somessa voi tehdä. Opettajatkin kyselivät minulta asiasta tosi paljon, koska tämä työ on niin uutta.

Opintoihin kuuluu myös opiskelua työpaikalla. Sen Pernilla suoritti omassa tuotantoyhtiössään. Kiitosta hän antaa ammattiopistolle siitä, miten siellä otettiin huomioon hänen yritystoimintansa. Hän sai edetä opinnoissa omaan tahtiinsa ja suorittaa opintoja oman suunnitelmansa mukaisesti.

Ruotsinkielinen koulutus hyödytti

Pernilla on käynyt kaikki koulunsa äidinkielellään ruotsiksi. Vaikka työkieli on nyt suomi, hän näkee ruotsin kielen taidon voimavarana.

– Minulla on paljon ruotsinkielisiä yhteistyökumppaneita. On hienoa pärjätä myös ruotsin kielellä, ja ammattiopiston ansiosta ymmärrän myös bisneskieltä. Molempien kielten sujuva osaaminen on todella iso plussa työelämässä.

Apua aikataulutukseen

Aktiivinen urheileminen, opiskelu ja yrityksen pyörittäminen vaativat tiukkaa aikataulutusta. Pernilla kertoo, että Practicumissa urheilijoita ymmärrettiin. Treenejä sai sisällyttää opintoihin, jolloin niistä sai myös opintopisteitä. Opettajat tsemppasivat opinnoissa ja loivat uskoa valmistumiseen. Avun saamista ei tarvinnut koskaan jännittää.

– Muistan, kun kolmantena vuonna minulla oli todella paljon kaikkea. Jännitin hirveästi, ja itkukin saattoi päästä kertoessani opettajille, etten pysty tähän. Opettajat kuitenkin tsemppasivat, että kyllä pystyn. Ensimmäistä kertaa koulu- ja opiskeluaikanani minulle tuli olo, että minä pystyn ja minä osaan.

Teksti: Veera Laaksonen
Kuva: Mikael Lilleberg/Splay One.

Tutustu tästä tarinaan liittyvään tutkintoon!