Suutari taitaa nahkatuotteiden valmistuksen

Miten kiinnostuit juuri suutarin opinnoista?

Olen harrastanut nahkatöitä pienestä pitäen. Kun kuulin, että Tavastialla voi opiskella tekstiili- ja muotialan perustutkintoa ja valmistua suutariksi, oli valinta peruskoulun jälkeen minulle selvä.  

Millaista opiskelu on ollut?

Opinnot ovat sujuneet hyvin ja olen oppinut paljon. Isoin yllätys oli, kun pääsimme ensimmäisenä vuonna tutustumismatkalle Pariisiin saakka. Kaikkein kivointa on kuitenkin ollut tehdä erilaisia kenkämalleja ja nahkatuotteita ja oppia käyttämään erilaisia koneita, joita tulen tarvitsemaan alalla. Opinnot ovat hidastuneet hetkellisesti nyt koronan takia, mutta muutoin olen ollut tosi tyytyväinen valintaani.

Opiskelu on todella käytännönläheistä ja tyypilliseen päivääni sisältyy jalkineiden ja muiden nahkatuotteiden tekemistä. Vuoden aikana minulla on ollut myös pari kahden viikon YTO-jaksoa. Muutoin olen tehnyt osastolla alaan liittyviä töitä. 

Lisäksi olen oppinut myös muita taitoja, kuin varsinaisesti omaan ammattiini liittyviä. Valitsin opintoihini esimerkiksi yhden ranskan kielen kurssin, koska halusin oppia ranskan kielen perusteita. Lisäksi suoritin yhden jakson verhoilulinjalla.

Millaisissa työpaikoissa olet ollut työssäoppimassa?

Olen ollut ihan tavallisessa kauppakeskuksen suutarissa, eli kultasepällä, joka myös teki nahkalaukkuja. Lisäksi olen ollut Suomen Kansallisoopperan & baletin puvustamossa, missä pääsin korjaamaan kenkiä ja näkemään myös kulissien taakse. Kansallisoopperassa suutarit opettivat minulle myös lestin muokkausta.

Ensimmäisenä vuonna olimme myös noin kuukauden Pariisissa Erasmus opiskelujaksona opiskelemassa reunoskengän tekemistä.

Millaiset ovat tulevaisuudensuunnitelmasi?

Valmistumisen jälkeen lähden suorittamaan armeijan, mutta toivon pääseväni työelämään ennen sitä. Armeijan jälkeen haluaisin työskennellä nahkatuotteiden valmistuksen parissa. Toisena vaihtoehtona olisi ensin hankkia muutaman vuoden ajan työkokemusta normaalista suutarista. Pariisin kokemus oli hieno, ties vaikka lähtisin joskus opiskelemaan ulkomaille lisää!

Kuvat: Leo Enho

Tutustu tästä tarinaan liittyvään tutkintoon!