Vaatetusala on enemmän tekniikkaa kuin käsityötä

Mitä olet opiskellut?

Olen valmistunut vaatetusompelijaksi Oulun seudun ammattiopistosta. Ennen tekstiili- ja muotialan opintoja olen käynyt lukion ja opiskellut vuoden tieto- ja viestintätekniikkaa ammattikorkeassa.

Miten päädyit alalle?

Peruskoulussa minulla oli paljon suunnitelmia sen suhteen, mitä haluaisin tehdä. Yhdessä vaiheessa halusin opiskella lavastajaksi ja työskennellä teatterissa. Hain kuitenkin lukioon, mikä oli hyvä ratkaisu, sillä se antoi minulle lisäaikaa miettiä mitä tehdä elämälläni. Lukion jälkeen hain ammattikorkeakouluun, mutta ala ei kuitenkaan ollut sillä hetkellä oikea. Olin kiinnostunut ompelusta ja käsitöistä. Harkitsin pitkään artesaanin ja ompelijan välillä, mutta lopulta päädyin tekstiili- ja muotialan pariin.

Mikä opinnoissa oli mielenkiintoisinta?

Hienointa oli huomata, kuinka luontevia opetettavat asiat olivat ja kuinka omalta ala tuntui. En muista kertaakaan, että opetettava asia olisi ollut tylsää. Suurin intohimoni oli kaavojen piirtäminen ja vaatteiden rakenteiden miettiminen. On edelleen maagista, kuinka kaksiulotteisesta kappaleesta tulee istuva ja toimiva vaate.

Onko opinnoissa ollut yllätyksiä?

Koulussa yllätyin, kuinka tekniseksi ala paljastui. Olin ajatellut sen olevan ”käsityömäisempää” ja luovempaa. Meillä keskityttiin kuitenkin enemmän vaatteiden tekniseen luomiseen, kuin niiden luovaan suunnitteluun.

Millaisia tulevaisuudensuunnitelmia sinulla on?

Haluaisin työskennellä joko omassa yrityksessä tarjoten kaavoituspalvelua tai mallistoja kuluttajalle. Toinen unelmapaikka olisi suomalaisen vaatetusbrändin kanssa työskenteleminen. Tulevaisuudessa jatkan vaatetusalan opiskelua korkeakoulussa.

Tutustu tästä tarinaan liittyvään tutkintoon!