Vaatetusalalta yliopistoon

Tutkintonimike: Mittatilausompelija
Tutkinto: Tekstiili- ja muotialan perustutkinto
Nimi: Elli Jaakola ja Anni Tonttila
Oppilaitos: Stadin Ammattiopisto
Lisätietoja: Elli ja Anni valmistuivat vaatetusompelijoiksi keväällä 2019. Nykyisin vaatetusompelijan tutkintonimike voi olla mittatilausompelija tai ompelija.
Vaatetusyritys Tihkunan perustajat Elli ja Anni löysivät toisensa Stadin ammattiopistossa ja nyt arki pyörii yhteisen vaatetusalan yrityksen ja jatko-opintojen ympärillä. Molemmat olivat suunnanneet ammatillisiin opintoihin lukiopohjalta. Idea yrittäjyydestä syntyi Nuori Yrittäjyys -kurssilla, jossa he perustivat kierrätysmateriaalien hyödyntämiseen tähtäävän yrityksen.
– Kurssin kautta osallistuimme Uskalla yrittää! -messuille, josta pääsimme jatkoon Helsingissä järjestettyyn finaaliin. Meidät palkittiin kahdessa eri kategoriassa. Saimme niin paljon hyvää palautetta liikeideastamme ja kannustusta toiminnastamme, ettemme malttaneet enää lopettaa, kertoo Anni.
Kierrätysmateriaalit kunniaan
Kaikki Tihkunan tuotteet, takit, aurinkolipat ja hiusdonitsit, on tehty kierrätysmateriaaleista. Päämateriaalina ovat käytetyt, Suomen löytötavarapalveluilta yli jääneet ja enimmäkseen rungoiltaan rikkinäiset sateenvarjot. Takkien vuorikankaana käytetään kotimaisen vaatemerkin R-Collectionin ylijäämää.
– NY-yrittäjyys toi opiskeluun aivan erilaisen fiiliksen perustutkinnon suorittamiseen. Ammattiopistossa saimme opiskella vapaasti ja pääsimme toteuttamaan omaa arvomaailmaamme. Asioita oppi konkreettisesti tekemällä, Elli lisää.
Korkeakouluopinnot pitävät kiireisinä
Elli opiskelee nyt Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulussa. Anni suorittaa kauppatieteiden väyläkursseja avoimessa yliopistossa.
– Ompelutyöt Tihkunassa ovat jääneet vähemmälle korkeakouluopintojen myötä, mutta tauko on tehnyt hyvää. Parhaat ideat syntyvät, kun ei ole painetta miettiä niitä koko ajan, toteaa Elli.
Yritys on kuitenkin mielessä myös korkeakouluopintojen keskellä. Suunnitteilla on ompelupalvelujen alihankinta ja uusi mallisto. Lisäksi nuoret yrittäjät käyvät puhumassa Tihkunasta ja kestävästä arvomaailmastaan tapahtumissa.
– Yrittäjyys on hyvää vastapainoa opinnoille, ja monesti asiat myös linkittyvät yhteen. Opintoihin saa lisävoimaa yrittäjyydestä, pohtii Anni.
Vastuullisuus kiinnostaa
Eettisyys, ekologisuus ja muoti ovat kiinnostaneet molempia jo lapsuudessa. Ammatillisissa opinnoissa mielenkiinto kasvoi entisestään. Tulevaisuudessa yrittäjät haluavat yhdistää vaatetusalan opit kaupalliseen koulutukseen ja työskennellä tekstiilialalla vastuullisuuteen liittyvissä asiantuntijatehtävissä.
– Ammatillisen koulutuksen jälkeen voi hyvin hakea yliopistoon tai ammattikorkeakouluun. Siitä on tulossa vielä koko ajan helpompaa, mikä on huippu juttu! Perustutkintopohjalta korkeakoulutukseen hakeutuvien määrä kasvaa varmasti tulevaisuudessa, uskoo Anni.
– Keksin ammattiopistossa alan, jota halusin opiskella yliopistossa. On hyvä muistaa, että lukion jälkeen voi opiskella perustutkinnon tai toisinpäin. Ne eivät sulje toisiaan pois. Itselleni perustutkinnon suorittaminen lukion jälkeen oli erittäin toimiva ratkaisu. Ammatillisten opintojen aikana löysin oman tyylini ja näkökulmia, joista on hyötyä jatko-opinnoissa ja tulevaisuudessa, Elli kiteyttää.