Joni Järvenkallas oli ollut jo nuoresta saakka auttamassa suvun maatilan töissä. Siitä hän sai ajatuksen, että jokin luontoon liittyvä ammatti tuntuisi tulevaisuudessa hyvältä.

Ensimmäisenä vuonna opiskelijat suorittivat yhteiset opinnot, ja toisen vuoden alussa he valitsivat suuntautumisvaihtoehtonsa. Joni halusi ympäristönhoitajan pätevyyden. Toinen vaihtoehto olisi ollut luonto-ohjaaja.

− Ensimmäisenä vuonna opettelimme esimerkiksi suunnistusta sekä pienkoneiden käyttöä ja huoltoa.

Perustutkinnolla töihin tai jatkamaan opintoja

Työssäoppimiskokemukset olivat käytännönläheisiä ja opettavaisia: Joni laati ja toteutti muun muassa hoitosuunnitelman Hausjärven Mommilanjärven Soutelu -tapahtumaan. Kolmantena vuonna hän teki asuntolatoverinsa kanssa kunnostussuunnitelman Vantaanjoen rannalle, opiston lähelle. He toteuttivat luontoa ja luonnossa samoilijaa kunnioittavan kävelyreitin.

− Opiskelu oli alusta asti mielekästä. Ympäristönhoitajan perustutkinnon suorittaneet ovat tietääkseni työllistyneet aika hyvin, esimerkiksi näytteidenottajiksi ja suunnittelutöihin luonto- ja ympäristöalan järjestöihin. Osa opiskelijoista teki opintojen aikana myös vapaaehtoistyötä järjestöissä.

Meidän perustutkintoomme kuului lisäksi yrittäjyysopintoja, joten saimme valmiudet yrittäjäksi ryhtymiseen.

Tutustu tästä tarinaan liittyvään tutkintoon!